Da je trgovina ključni povezovalni člen, pomen verige Tuš pa velik, meni ekonomist Bogomir Kovač, ki je skupaj z agrarnim ekonomistom Alešem Kuharjem pripravil študijo o ekonomski upravičenosti preoblikovanja Tuša v potrošniško zadrugo, ki so jo včeraj predstavili premierju Miru Cerarju. Kot je povedal Kovač, so v prvem delu analize preučili vlogo Tuša v agroživilski industriji, v drugem so se posvetili različnim vidikom zadružništva, v tretjem pa so razvili možne scenarije morebitnega razvoja Tuša. Predvideli so namreč tri scenarije: prestrukturiranje, ki temelji na bančnem sporazumu, stečaj oziroma prodaja in preoblikovanje Tuša v zadrugo – bodisi kot potrošniške zadruge, kot potrošniško-dobaviteljske zadruge in kot poslovne zadruge.

Kovaču za študijo 4500 evrov

»Najbolj optimalna je poslovna zadruga. Tudi ob morebitnem vstopu drugih evropskih zadrug in evropskih finančnih institucij,« je pojasnil Bogomir Kovač, ki je za izdelavo študije prejel 4500 evrov bruto. »Sodobna kooperativa ima lahko različne deležnike, in sicer potrošnike, dobavitelje, kapitalskega in strateškega vlagatelja. Vendar pa je med vsemi deležniki ključna pogodba,« je poudaril Bogomir Kovač. Ob tem je spomnil, da so banke že pripravile podlago za reprogram Tuševih posojil do konca leta 2020, ki naj bi ga konzorcij bank odobril do konca meseca, Tuš pa s svojo verigo trgovin omogoča enostaven zagon zadruge. Pri analizi so, kot je pojasnil Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, računali na od 150.000 do 200.000 Slovencev, ki bi se pridružili zadrugi, kar je okoli tretjina vseh članov Tuševega kluba zvestobe. Če bi se odločili za preoblikovanje v zadrugo, bi bil v primeru uspešnosti proces zaključen najpozneje v desetih letih.

Bolje vrabec v roki kot golob na strehi

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek poudarja, da gre pri tem šele za študijo, ali je takšna odločitev sploh smiselna. Naslednji korak je namreč priprava ekonomskega elaborata izvedbe preureditve celjskega trgovca, v katerem bodo ocenili tudi strošek in način prehoda. Minister Počivalšek verjame, da bodo na ekonomskih podlagah tudi banke pripravljene slediti načrtu prestrukturiranja v zadrugo. Po njegovem mnenju je namreč preoblikovanje koristno tako iz dobaviteljskega kot tudi iz prodajnega vidika. »Če bo študija ekonomsko vzdržna, sem prepričan, da jo bodo banke izbrale. Gre za to, ali se bodo odločile, da vzamejo vrabca v roko, ali pa jih bomo z načrtom, ki ga bomo pripravili, prepričali, da bodo s časovnim zamikom dobile precej več,« je pojasnil Počivalšek. Kot pravi je Tuš edini večji trgovec, ki je še v fazi poslovnega in finančnega prestrukturiranja. Ob tem pa spomnil, da se je tudi pri Mercatorju nekaj časa razmišljalo o zadrugi, vendar je bilo prepozno.