»Po objavi fotografije se je mož bistveno spremenil. Ne veste, kakšne so bile naše noči. Jokal mi je na rami, stokal, jamral, se zbujal. Tako je bilo iz noči v noč, tega psihično ne zdržiš... In to je še nedokončana zgodba, otrok še vedno ne spravimo nikamor in tudi kot družina ne funkcioniramo več,« je Martina Dragoš Grims odgovorila na vprašanje sodnice, kako je njen mož, poslanec SDS Branko Grims, doživljal objavo fotografije v Mladinini satirični rubriki Mladinamit. Gre za fotografijo Grimsove družine, posnete pri maši na Brezjah, ki so jo marca 2011 objavili pod naslovom Ni vsak dr. G že dr. Göbbels. Objavljena je bila pod sliko nekdanjega nacističnega ministra za propagando Josefa Göbbelsa z ženo in otroki. Zaradi tega Grims toži Mladino za 40.000 evrov odškodnine.

Mladina zatrjuje, da je šlo za satirično kritiko Grimsovega političnega delovanja, saj je kot eden najvplivnejših članov SDS naklonjenost volilcev pridobival tudi z izpostavljanjem svoje družine v javnosti. Sodišče se je s takšnim stališčem najprej strinjalo, kasneje pa vendarle odločilo, da so upodobljeni na fotografiji upravičeni do odškodnine. Grimsova žena se je z Mladino že poravnala, zahtevala je 79.000 evrov, a glede na sodno prakso verjetno dobila precej manj. Natančno koliko, pa stranke nočejo razkriti.

Konec družinske sreče

Danes pa je potekalo sojenje o Grimsovi odškodnini – za Mladino poravnava z njim ne pride v poštev. Poslanec je izjavil, da ga je objava strašno prizadela, še posebno zaradi otrok. »Včasih smo šli skupaj na kakšno prireditev, po tem pa nihče ni hotel nikamor več z mano. S tem ti je odvzeta možnost, da vzgajaš otroke v skladu s svojimi načeli,« je povedal. Pa tudi, da je takrat zelo shujšal, in izkazalo se je, da gre za začetno fazo sladkorne bolezni. Kot so mu pozneje razložili, je bil kriv ravno stres. Menda zaradi fotografije še danes dobiva opazke kolegov. Na vprašanje, katerih, je odgovoril, da se jih trudi pozabiti, ko je pooblaščenka Mladine Jasna Zakonjšek vztrajala, pa je odgovoril: »Če želite, jih poiščite v iskalniku.« »Sam se spremeniš, spremeni se družina in odnosi znotraj nje. Nikoli več ni enako in to zaradi stvari, narejene iz čiste človeške zlobe,« je še povedal.

Da zaradi Mladine čuti trajne posledice, sta potrdili tudi Grimsova sestra Marta Jarc in poslanska kolegica Eva Irgl. »Brat se je zelo spremenil, prav tako tudi njihovo družinsko življenje. Prej so veliko časa preživljali skupaj, potem pa otroci niso hoteli nikamor več z njim. Odnos med očetom in otroki se je ohladil. Če je kdo želel uničiti družinsko srečo, mu je to uspelo,« je povedala Jarčeva. Tudi Irglova je opazila spremembe: »Takrat se je začel zapirati vase, globoko ga je prizadelo. Vidno je shujšal, veliko je bil pri zdravnikih. Po moje posledice še vedno čuti. Mislim tudi, da je danes malo bolj previden.«