Šmarčanka ima na začetku januarja za seboj že več kot polovico sezone. Odločila se je namreč, da se bo v tej zimi posvečala le veleslalomu. Za najboljšimi alpskimi smučarkami je že pet od devetih preizkušenj sezone. Zbrala je 67 točk, kar jo uvršča na 18. mesto veleslalomske lestvice. Forma 30-letne smučarke se je stopnjevala skozi vso sezono. Oktobra je v Söldnu odstopila na prvi progi, novembra je bila 22. v Aspnu, decembra dvanajsta v Areju, sedma v Courchevelu, v Lienzu pa se je pripetila znana zgodba. Čeprav je na drugi progi odstopila, je poskrbela za eno največjih presenečenj slovenskega alpskega smučanja po prekinitvi kariere Tine Maze.

Lienz – slab ali lep spomin?

Prej lep. Prvič v življenju sem bila res blizu najvišji uvrstitvi. Z vodstvom po prvi progi sem se tega zavedala, zato sem tudi na drugi progi maksimalno napadla, saj sem močno želela priboriti vrhunsko uvrstitev. Vidljivost je bila zelo slaba, dovzetnost za napake je bila še večja, na koncu pa sem plačala visok davek. Vesela sem, da si po tekmi nisem imela česa očitati. Lahko si le želim, da bom do konca sezone pokazala še kakšno podobno smučanje.

Čutite, da ste dejansko pripravljeni najbolje doslej?

Že lani mi je kdaj na treningu uspela tako dobra vožnja kot v Lienzu, a nisem bila tako konstantna kot v tej sezoni. Konstantnost je namreč zelo pomembna za samozavest. Res pa je, da se ne spominjam, da bi kdaj decembra trenirala tako kvalitetno kot v tej sezoni.

Ste verjeli, da lahko v zrelih športnih letih vodite po prvem nastopu?

Seveda sem verjela, a ponavadi si vsak športnik zastavi končni, ne etapni cilj. Zanimivo je, da pred tekmo v Lienzu sploh nisem imela rezultatskih ciljev, saj sem bila predvsem osredotočena na tehnično izvedbo svojega nastopa. Zato sem bila presenečena, ko sem videla, da sem dosegla najhitrejši čas. Posledično sem se znašla v nenavadni situaciji. Skušala sem ostati zbrana, kar mislim, da mi je dobro uspelo. Nedvomno je bilo zanimivo.

Ali ob odsotnosti Tine Maze čutite kaj večji pritisk?

Ne čutim bistvene razlike, saj je Tina v preteklosti trenirala povsem samostojno, tako da smo se videvali le na tekmah. V prejšnjih sezonah sem si pred svojim nastopom po televiziji ogledala smučanje Tine in še nekaterih smučark okrog nje, potem pa sem se osredotočila na svoje delo. Sedaj si prav tako ogledam nekaj smučark, le da med njimi ni Tine.

Nadzornik slovenskega alpskega smučanja Andrea Massi je nekajkrat izrazil svoje mnenje o vaših nastopih. So se vas kritike dotaknile?

Težko komentiram Massijeve besede, nedvomno pa sem jih slišala. Massija sem v tej sezoni videla štirikrat. Na enem treningu in tekmi sami v Söldnu, na enem treningu v Alti Badii in v Lienzu. Izmenjala sva nekaj besed, nikoli pa se nisva pogovarjala o samem pristopu k tekmi. Massi lahko meni, da je moj pristop k tekmi napačen, toda sama stvari vidim drugače. Morda bi bilo dobro tudi mene vprašati, kje vidim razloge za kakšen slabši nastop.

Prva zmaga v svetovnem pokalu – želja ali realnost?

Dokler je ne bom dosegla, bo ostala le želja. Ne bi prehitevala dogodkov, zato moj cilj ostaja, da se do konca sezone na vsaki tekmi uvrstim med prvo deseterico. V Lienzu, Areju in Courchevelu mi je na vsaki progi uspel po en dober nastop, vem pa, da sem sposobna tudi dveh. Tudi moj cilj sredi sezone je enak kot na začetku sezone. Sezono si želim končati med najboljšimi 15 veleslalomistkami svetovnega pokala.

Bliža se Zlata lisica. Maribor bi bil sijajno prizorišče, da pokažete dve vrhunski vožnji, mar ne?

Vsekakor. A bom imela tudi na domači tekmi enake cilje kot na vseh drugih prizoriščih po svetu.