Pred peko race napolnijo z zrakom in začinijo ter jih nekaj dni sušijo. Nato jih spečejo v vroči peči, da dobijo značilno rjavo hrustljavo kožo. Pečeno račko narežejo na koščke in postrežejo z različnimi omakami in prilogami. Seveda ima pekinška raca dolgo tradicijo. Pripravljali so jo že v času dinastije Yuan, uradno pa so jo poimenovali leta 1330. To je storil inšpektor cesarske kuhinje, saj je bila pekinška raca obvezen del cesarskega jedilnika. A že leta 1416 so jo stregli tudi v restavraciji Bianyifang v Pekingu. To je še vedno najslavnejša pekinška restavracija za pečene račke. V 18. stoletju se je jed razširila po vsej Kitajski, o njej so celo pisali poezijo. Tedaj so tudi iznašli posebno peč, v kateri pečejo obešene račke, ki jo imajo še dandanes vse restavracije, specializirane za to jed.

Pekinška račka je danes priljubljena po vsem svetu. Radi so jo imeli tudi nekateri politiki; denimo Henry Kissinger, Helmut Kohl in Fidel Castro so si med obiskom Kitajske zaželeli pekinško raco.