Lahko je nastala nekje v Mali Aziji ali pa so jo najprej skuhali Grki. Podobne jedi poznajo tudi v Iranu in arabskem svetu. Jajčevci so lahko napolnjeni le s paradižniki, čebulo in zelišči ali pa se jim doda tudi riž in mleto jagnjetino.

Nekako velja, da je jed povezana s turškim imamom, ki je zaradi tega ali onega razloga omedlel. Obstajajo tri različice legende. Po prvi je imamu žena pripravila to jed, nad njo je bil navdušen, a je omedlel, ko je izvedel za ceno oljčnega olja, s katerim je kuhala. Po drugi legendi se je imam poročil s hčerko trgovca z oljčnim oljem, njena dota je bilo dvanajst steklenic olja, s katerim mu je nevesta vsak večer kuhala jajčevce. Trinajsti dan ni bilo več olja in imam je od žalosti omedlel. Po tretji različici legende pa je bil imam strahovito izbirčen in se je nenehno pritoževal nad hrano, tako da mu nihče ni želel kuhati, dokler mu ni kuhar iz Indije pripravil polnjenih jajčevcev. Imam je od gastronomskega užitka omedlel in se nikoli več ni pritoževal nad hrano.