Ko je sinoči 5712 ljudi, zbranih okoli Blejskega jezera, hkrati v zrak dvignilo prižgano svetlobno palico in obmirovalo, se je pisala zgodovina. Obiskovalci Bleda, ki so se priključili Olimpijskemu krogu varnosti, kot so organizatorji poimenovali prireditev, so podrli dosedanji Guinnessov rekord največjega števila ljudi, ki so hkrati prižgali svetlobno palico.

Znak za prižig svetlobnih palic sta zbranim okoli jezera dala olimpijca, ki sta iz blejske Zake vsak po svoji strani jezera krenila z olimpijskima baklama. Eno je v rokah držala Brigita Bukovec, atletinja, ki je na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti osvojila srebrno medaljo v teku na 100 metrov z ovirami, po drugi strani jezera pa je pot z baklo osvetljeval veslač Jani Klemenčič, dobitnik bronaste olimpijske medalje iz Barcelone 1992. Ko sta tekla mimo ljudi, je vsak za roko prijel svojega soseda. Poki raket so oznanili, da sta tekača prispela na cilj, njuni bakli pa sta zanetili ogenj bakle iz Torina, s katero je olimpijca pričakal predsednik republike Borut Pahor. Takrat so obiskovalci prižgali svetlobne palice in jih držali kvišku nekaj minut, vse do ognjemeta. Ta je oznanil konec drznega poskusa in čas za spoznavanje obrazov, za katere bomo držali pesti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Na potrditev rekorda bo treba počakati

Ko so organizatorji sporočili število udeležencev, ki so sodelovali pri poskusu vpisovanja v zgodovino, se je med obiskovalci razlegel aplavz in slišati je bilo vzklike navdušenja. A kot poudarja direktor Turizma Bled Jaka Ažman, je to zgolj poskus, ki ga morajo uredniki znamenite knjige rekordov še potrditi. K njegovi verodostojnosti bo prispevala dokumentacija zbranih prijav udeležencev ter fotografije in videoposnetke z dogodka. Budno ga je spremljalo tudi 100 neodvisnih prič, ki potrjujejo njegovo resničnost, dodaja Boštjan Jenko iz zavarovalnice Adriatic Slovenica. »Guinness mora v osmih tednih po poslanih gradivih sporočiti, ali je poskus uspel ali ne.«

Z dosedanjim rekordom v tej kategoriji se ponašajo Američani, pravi predstavnik za odnose z javnostmi Olimpijskega komiteja Slovenije Brane Dmitrovič. Na dogodku v Indianapolisu je svetlobne palice hkrati prižgalo 3712 udeležencev. Da bodo obiskovalci Bleda to številko močno presegli, je napovedovalo že včerajšnje jutranje število prijavljenih, ki je po besedah Uroša Ambrožiča, operativnega vodje projekta, preseglo številko 6500. Tisti, ki so se za sodelovanje odločili zadnji hip, so se lahko prijavili na eni od štirih infotočk na Bledu.