Marino Antolovič je danes zadnji dan direktor družbe BLS Sinergije, ki jo je v začetku leta aktivirala Sava, ki lastniško in upravljalsko obvladuje Savo Turizem, Hotele Bernardin in Istrabenz Turizem. Družba naj bi pod Antolovičevim vodstvom pripravila projekte, s katerimi naj bi med tremi hotelskimi družbami, ki obvladujejo okoli 40 odstotkov zmogljivosti slovenskega turizma, poiskali sinergije, zniževali stroške in povečevali učinkovitost poslovanja na področju marketinga, promocije, usklajevanja ponudbe.

V mirovanje zaradi Savinih težav

»Omenjen pristop, ki ga je pozitivno ocenila tudi neodvisna mednarodna svetovalna družba s področja turizma, bi omogočil večjo učinkovitost in uspešnost poslovanja vsake od omenjenih turističnih družb, brez statusnega preoblikovanja lastniške strukture. Ker je bilo uresničevanje strategije povezovanja treh družb, ki ga je pripravila družba Sava, z uvedbo postopka prisilne poravnave v družbi Sava prekinjeno, je tudi družba BLS trenutno v stanju mirovanja,« so nam odgovorili iz Save. Potrdili so tudi, da direktor družbe ne bo več Marino Antolovič, temveč bo z letom 2016 to funkcijo prevzel Kristijan Staničić, sicer predsednik uprave družbe Hoteli Bernardin.

Naveličal se je čakati

Ali je Antolovič v tem letu v družbi BLS sploh izpeljal kakšen zastavljen projekt, pri Savi niso odgovorili, nejasen je bil tudi Antolovič. »Pripravili smo različne stvari, vendar nam zaradi znanih težav, v katerih se je znašla Sava, situacija ni omogočala, da bi zastavili kaj resnejšega,« je dejal. Ob tem je poudaril, da iz družbe BLS odhaja na lastno željo, ker se je naveličal čakati. »Če bi hoteli resnično kaj doseči, bi potrebovali močno ozadje, ki pa ga trenutno ni,« pravi Antolovič.

Kaj bo poslej počel, Antolovič ni želel razkriti, zanikal pa je, da se bo upokojil. »Imam toliko znanja in izkušenj, da o upokojitvi za zdaj ne razmišljam, čeprav imam pogoje za to,« je povedal. Zatrdil je tudi, da za zdaj ne odhaja v nobeno drugo turistično družbo, najbrž bo odprl kakšno podjetje za svetovanje.

Sporni posli s pralnico

Spomnimo, da je bil Antolovič na različnih vodstvenih funkcijah že več kot dve desetletji. Med drugim je bil direktor Hotelov Morje, ko so se ti pod okriljem Istrabenza združili s Hoteli Palace, pa je odšel v upravo Hotelov Bernardin. Potem pa se je leta 2007 vrnil na čelo družbe Istrabenz Turizem, kjer je bil do novembra 2014, ko se je na hitro poslovil, ko so se nadzorniki začeli vtikati v slabo poslovanje družbe in posel s pralnico Virdis.

Ta je v lasti Antolovičevih družinskih članov in je v času Antolovičevega vodenja prala umazano perilo Istrabenzovih portoroških hotelov. Posel, vreden okoli milijon evrov na leto, naj bi pralnica dobila brez javnega zbiranja ponudb, za to pa naj bi poskrbel kar Antolovič sam. Ta sicer očitke odločno zanika in trdi, da je bil posel sklenjen povsem zakonito.