Khan Academy za ios

Khan Academy je neprofitna izobraževalna ustanova, ki od leta 2006 ponuja brezplačne izobraževalne vsebine. Te obsegajo biologijo, kemijo, fiziko, matematiko, finance, zgodovino, humanistiko in še mnogo več. Uporabniki naprav z androidom so odlično izobraževalno aplikacijo s tečaji v obliki videoposnetkov uporabljali že v minulih letih, leta 2015 pa je dostopna tudi za iphone, ipad in ipodtouch.

Brezplačno za ios in android.

Periscope

Ustvarjanje lastnih vsebin je v modi. Instagram in vine sta v preteklosti zapolnila potrebe po objavljanju fotografij in kratkih videoposnetkov, periscope pa je naslednji korak tem uporabnikom omogočil, da v živo predvajajo svoja doživetja ali misli, ki bi jih želeli deliti s sledilci.

Brezplačno za ios in android.

Facebook lite

Facebook je za mnoge postal precej nepogrešljivo orodje za oglaševanje svojih storitev, nič manj pa ni koristen za vzdrževanje virtualnih stikov s prijatelji in znanci. Žal aplikacija zasede precej prostora, ob slabi spletni povezavi pa je nalaganje vsebin lahko tudi dolgotrajno. Facebook lite sicer ni tako estetski kot polna različica, je pa zato bolj podatkovno učinkovit. Idealna aplikacija, če v tujini preprosto morate preveriti všečke, a ne želite plačati preveč za podatkovno gostovanje.

Brezplačno za android.

Signal za android

Potem ko je Edward Snowden razkrinkal ravnanje ameriške varnostne službe NSA, so se mnogi uporabniki začeli zavedati, da so njihove pametne naprave pravzaprav prisluškovalne naprave, s katerimi lahko uporabnik včasih tudi kliče. Če vas to skrbi, uporabite aplikacijo signal, ki zdaj tudi uporabnikom androida omogoča kriptirano komunikacijo. Če je dovolj dobra za Snowdna, bo dovolj dobra za vas.

Brezplačno za ios in android.

Microsoft translate

Vsako leto se med naborom svežih aplikacij znajde tudi kakšen prevajalnik. Letos izstopa predvsem microsoft translate. Ta je idealen pripomoček za učenje fraz v tujih jezikih ali prevajanje v domačega, ko vas na ulici ustavi izgubljen turist. Podprto je tudi prevajanje v slovenščino, kvaliteta prevodov pa je relativno dobra, tudi ko gre za tako eksotične jezike, kot sta japonščina ali korejščina. Žal tudi ta aplikacija ni preveč prijazna med obiski tujine. Potrebuje namreč spletno povezavo.

Brezplačno za ios, android in windows phone.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Podjetje Blizzard, ki je v zadnjih desetletjih ponudilo nekaj najbolj odmevnih videoiger za PC, je letos tudi uporabnikom pametnih telefonov omogočilo igranje zabavne igre s kartami hearthstone. Preizkusite svoje znanje proti drugim uporabnikom po spletu in zbirajte vse močnejše karte. Vendar bodite pozorni na prostor na trdem disku. Že prenos sicer brezplačne igre bo zasedel več kot 1 GB prostora.

Brezplačno za ios in android.

VLC

Priljubljen odprtokodni predvajalnik skoraj vseh formatov medijskih vsebin VLC je letos z osebnih računalnikov uspel narediti skok tudi na pametne naprave. Sicer je še vedno v beta fazi in z določenimi omejitvami, a VLC tudi na pametnih napravah odpravlja skrbi, če so vaši videi ali zvočni posnetki v kompatibilnem formatu. Če ste na tesnem s prostorom in nočete imeti ločenih aplikacij za videe in glasbo, je VLC dober naslov. Kompatibilen je tudi s spletnimi predvajanji (stream).

Brezplačno za ios in android.

Monument Valley

Ker med igrami na pametnih napravah praktično ni mogoče dati ukaza, ne da bi ob tem zakrili del že tako omejenega zaslona, so izkušnje ob igranju mnogih zvrsti iger neprijetne. Med zvrstmi, ki se odrežejo najbolje, so ugankarske igre. Monument Valley sodi v to kategorijo, vaša naloga pa je, da najdete pravo pot skozi labirint spreminjajočih se zgradb, navdihnjenih z grafikami M. C. Escherja.

3,99 € za ios in 2,99 € za android.