Celjski kriminalisti bodo 46-letnega Romea Bajdeta kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora, zato mu grozi najmanj petnajst let zapora, je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec. O motivih za umor 33-letne Lidije Škratek, ki je močno pretresel domačine, ni govoril, vendar pa vsi, ki osumljenca poznajo, v en glas poudarjajo, da je bil nasilen, vzkipljiv in strašno ljubosumen.

Prijateljici zaupala težave

»Romeo je bil bolestno ljubosumen, zato je bila Lidija z njim zelo nesrečna,« nam je pripovedovala njena prijateljica Mojca Breznikar. »Bilo je na božič, okoli pol enih zjutraj, ko me je nazadnje poklicala po telefonu in mi pripovedovala o svojih težavah. Rekla mi je, da sta se razšla, ampak da bosta kljub temu še naprej živela v istem stanovanju z obema otrokoma. Takoj sem ji rekla, da se take zgodbe nikoli ne končajo dobro in da jo je spet pretental. Da se bo zgodilo kaj tako strašnega, pa nisem niti pomislila,« je dodala Celjanka, ki je občasno popazila tudi na njena sinova, stara tri in pet let, ki sta bila v času tragedije pri starih starših na Koroškem.

Po včerajšnji tiskovni konferenci je znano, da do umora ni prišlo v stanovanju na Jenkovi ulici 15 v Velenju, ampak v bližnji ulici. Romeo in Lidija sta se v soboto zvečer odpravila na koncert glasbene skupine Šank rock v velenjsko Rdečo dvorano. Po drugi uri zjutraj sta se malo sprla, zato sta se peš odpravila proti domu. Na Prešernovi cesti, v neposredni bližini vrtca Najdihojca, sta se ponovno začela prepirati in tam naj bi jo osumljeni večkrat udaril po glavi, potem pa jo zadavil in njeno truplo zvlekel na nekoliko bolj odmaknjen prostor.

Truplo položil v prtljažnik avtomobila

Kriminalist Vogrinec je povedal, da se je osumljeni po umoru peš odpravil proti garažni hiši Rdeče dvorane, kjer je imel parkiran avto. Z njim se je vrnil na kraj zločina in Lidijino truplo naložil v prtljažnik. Za kratek čas je skočil v stanovanje, kjer je napisal nekaj stavkov na facebook, potem pa se je odpeljal na parkirni prostor pred vhod dežurne ambulante zdravstvenega doma. Lidijino truplo je bilo še vedno v prtljažniku, ko je stopil do dežurnega reševalca in mu povedal, da je ubil svojo partnerico. Ko so se pripeljali kriminalisti, se ni upiral.

Otroci so na varnem

»Hudo mi je zaradi njunih otrok. Zdaj sta na varnem pri starih starših, ki bodo prav tako potrebovali zelo veliko notranje moči, da bodo preživeli to strašno izgubo in otrokoma stali ob strani. Seveda pa brez mamice nista ostala samo sinova, temveč tudi dvanajst- in štirinajstletni hčerki, ki ju je Lidija imela iz prejšnje zveze,« je še povedala prijateljica Mojca Breznikar.

Da se je Lidija Škratek zaradi osumljenčevega nasilništva pred časom obrnila na policijo, je potrdil tudi Milan Vogrinec. Maja letos je partnerja prijavila zaradi psihičnega nasilja, zato so ga kriminalisti kazensko ovadili. Po tistem je na policiji poiskala pomoč še v začetku julija. Policija je presodila, da ukrep prepovedi približevanja ni potreben. Lidija jim je namreč kasneje dala vedeti, da sta se z Romeom sporazumno razšla in da ji je zagotovil, da ne bo delal težav.