Tudi v tekaške smučine se je treba podati z glavo in ustrezno opremljen. Brezhibna oprema je poleg psihofizične kondicije ključnega pomena, tisti, ki razmišljajo o nakupu nove, se že veselijo prvega novoletnega ponedeljka, ko se bodo začele zimske razprodaje. A vseeno si še zlasti začetniki belijo glavo s tem, katera oprema – za klasično ali drsalno tehniko – je primernejša zanje.

Postopno prilagajanje in učenje

Obe tehniki zahtevata tako specifično znanje kot specifično opremo. Smuči za klasično tehniko so približno deset centimetrov daljše od smuči za drsalno tehniko, zato z njimi zelo težko tečemo v drsalni tehniki. Seveda velja tudi obrnjeno. Prav tako so smuči za klasično tehniko v sredinskem delu napetejše in trše ter spredaj bolj ukrivljene. Tekaški čevlji za klasično tehniko so nižji in mehkejši, palice so krajše kot palice za drsalno tehniko. Pri drsalni tehniki uporabljamo pol visoke in visoke čevlje.

Nenapisano pravilo je, da se tisti, ki se s tekom na smučeh šele spoznavate, odločite za klasično tehniko. Ta je energijsko manj zahtevna od drsalne, ki je primernejša za izkušenejše tekače. Klasična tehnika namreč posnema naravno gibanje, podobno hoji, in omogoča tudi sprehajanje na smučeh. Drsalna tehnika je hitrejša od klasične in ima še eno veliko prednost – priprava smuči zanjo je enostavnejša.

Nasvet strokovnjakov

Pravilne tehnike, skupaj z vsemi elementi, ki spadajo zraven (vožnja v spustih, prestopanje v ovinkih...), se boste najhitreje in najučinkoviteje naučili na tekaških tečajih. Ti so zadnja leta na voljo na domala vseh urejenih slovenskih tekaških poligonih, številni omogočajo tudi izposojo tekaške opreme.

V družbi tekaških učiteljev se boste zlasti začetniki v smučinah počutili varneje in udobneje, prav tako se boste lahko iz prve roke poučili o značilnostih obeh tehnik teka. Že po nekaj učnih urah boste spoznali, katera tehnika teka vam je bližja, in se tako precej lažje odločili glede nakupa nove opreme.

In še nekaj je, kar zelo poudarjajo izkušeni tekači. Veliko ceneje se je udeležiti tečaja, kjer lahko preizkusite različno opremo  in s pomočjo strokovnih nasvetov ugotovite, kaj je za vas najprimerneje, kot pa kupiti najbolj vrhunsko opremo, ki ne ustreza vašemu tekaškemu znanju, izkušnjam in željam.