Mišice medeničnega dna, trebušne in hrbtne mišice se z redno vadbo okrepijo in razvijejo v center moči. Poveča se gibljivost telesa, postava je lepše oblikovana, izboljša se drža telesa, zmanjšajo se bolečine v hrbtenici, poveča se gibljivost, gibanje postane bolj harmonično. Redna vadba pilatesa sprošča energetske blokade in napetosti v telesu ter odpravlja stres.

Seveda se je treba zavedati, da samo pravilna izvedba vaj pripelje do želenega cilja, in vaditi pod nadzorom strokovno podkovanih vaditeljev pilatesa. Ti vas bodo najprej naučili pravilnega dihanja med pilatesom. O edinstveni vadbi za oblikovanje telesa, pri kateri velja »vse s potrpljenjem in ciljem«, smo poklepetali z Mirjano Ninić, inštruktorico skupinskih vadb in pilatesa pri Fitnes zvezi Slovenije ter slovensko inštruktorico leta 2010, ki svoje delo opravlja v Prošport centru Stražišče.

Zakaj prav pilates?

Današnji način življenja nas je prisilil v določene delovne položaje, kot je sedeča služba v pisarni ali pa dalj časa stoječe delo. Vse to vpliva na našo držo in posledično na težave s hrbtenico. Teh je čedalje več, tudi pri mlajših, kar opažam med svojimi vadečimi. Vaje izvajamo v različnih težavnostnih stopnjah, tako da se lahko vsakdo kadar koli priključi skupini. Delamo predvsem za aktivacijo globalnih mišic in krepitev stabilizatorjev telesa. Največ poudarka dajem zdravi hrbtenici in krepitvi trupa, sicer pa s pilatesom krepimo vse telo.

Menda hodi na vadbo tudi vse več moških.

Res je. V svojih vrstah jih imam kar nekaj. Z njimi delam predvsem na osebni ravni. So namreč še vedno zadržani do skupinskih vadb. Vlada neki stereotip, da na pilatesu zgolj dihamo in ležimo. No, ko obiščejo mojo vadbo, ga zelo hitro ovržejo in so navdušeni.

Kdaj je najprimernejši čas za začetek ukvarjanja s pilatesom?

Ni najprimernejšega časa. Moj odgovor je zdaj. Prej boste začeli, prej bodo vidni rezultati in s tem bo vaš vsakdan učinkovitejši, brez bolečin in uspešnejši. Tudi počutili se boste bolje v svoji koži. To pa je ključnega pomena.

Na trgu mrgoli kvaziinštuktorjev pilatesa. Ima lahko napačno izvajanje pilatesa negativne posledice?

Da. Pilates je treba izvajati pod nadzorom izkušenega inštruktorja, saj le tako pridete do pravih rezultatov. Pravilno izvajanje vaj je ključnega pomena. V nasprotnem primeru si lahko nakopljete le še dodatne težave. Priporočam, da se pozanimate, kje omogočajo strokovno vodeno vadbo. Vaditelji in inštruktorji pilatesa smo dolžni vsako leto obnoviti licenco za učenje. Edino prav. Vedno je treba delati za nadgradnjo znanja.

Danes poznamo več tehnik pilatesa. Katere so vam najljubše?

Sama izvajam različne tehnike. Od klasičnega pilatesa, funkcionalnega do flow pilatesa. Slednji velja v svetu za najbolj razširjeno tehniko. Flow pilates je zelo dinamična oblika vadbe, ki te skozi določen niz med sabo smiselno povezanih vaj popelje skozi aktivacijo celotnega telesa. Tudi meni je ta najbolj všeč.