Naposled smo v Sloveniji pridobili merila, na podlagi katerih bodo lahko v Slovenskem državnem holdingu (SDH), upravljalcu državne srebrnine, med drugim še pred iztekom mandatov zamenjali člane nadzornih svetov v državnih družbah in posledično tudi njihova vodstva.

Potem ko je vlada sredi decembra sprejela merila za merjenje uspešnosti poslovanja družb, v katerih ima država lastniške deleže, je Republika Slovenija o tem odločala še na skupščini Slovenskega državnega holdinga (SDH) pred božičnimi prazniki. Na podlagi sprejetih meril bo SDH spremljal uspešnost poslovanja družb s kapitalsko naložbo države. Poleg ocenjevanja preteklih rezultatov so merila uspešnosti namenjena določitvi pričakovanj o prihodnjih poslovnih rezultatih družb v državni lasti. Po preučitvi dosežkov bo SDH sprejemal odločitve o zamenjavi nadzornega sveta, izrekanju nezaupnic vodstvu, odločitvah o podelitvi razrešnic in podobnih ukrepih.

Osrednji finančni kazalnik, po katerem bo SDH pod vodstvom predsednika uprave Marka Jazbeca vrednotil poslovanje posameznih državnih družb, bo donos na kapital. Ciljni donosi so bili določeni že v strategiji upravljanja kapitalskih naložb države. Do leta 2020 je cilj, da bo donos na kapital v povprečju znašal osem odstotkov na leto.

Od družbe do družbe bo odvisno, katere ekonomske kazalnike dobičkonosnosti bodo v SDH poleg donosa na kapital še preučevali. Pri Zavarovalnici Triglav, na primer, bo tako pod drobnogledom tako imenovani kombinirani količnik, ki prikazuje vsoto škodnega in odhodkovnega količnika za premoženjska in zdravstvena zavarovanja. Pri domala vseh družbah bodo v SDH preverjali strukturo kapitala in financiranje ter produktivnost (dodano vrednost na zaposlenega) in stroškovno učinkovitost. Za zbiranje, evidentiranje in analiziranje finančnih podatkov družb v državni lasti so v SDH oblikovali poseben oddelek za kontroling in upravljanje tveganj.

Kaj bo naprodaj

Letni načrt upravljanja za prihodnje leto, ki ga je pred kratkim prav tako potrdila vlada, pa predvideva seznam naložb za prodajo. Z znamenitega seznama 15 državnih podjetij za privatizacijo, ki ga je leta 2013 pripravila vlada Alenke Bratušek, je bilo prodanih šest družb. Pogodba za prodajo delnic Nove KBM je bila že sklenjena, konec transakcije pa je predviden v prihodnjem letu. V teku sta tudi prodajna postopka za Palomo in Adrio Airways. V letu 2016 nameravajo v SDH začeti privatizacijske postopke za NLB, Mariborsko livarno Maribor, Unior, Peko, Casino Bled, Bodočnost Maribor, Energetiko Črnomelj... Poleg tega je predvidena prodaja številnih naložb, v katerih SDH obvladuje le nekajodstotne lastniške deleže, med drugim v Cetisu (7,47-odstotni lastniški delež), Intereuropi (1,73-odstotni lastniški delež), KDD – Centralno klirinško-depotni družbi (19,23-odstotni lastniški delež), A-Cosmosu (0,65-odstotni lastniški delež), Savaprojektu (3,34-odstotni lastniški delež)...

Po načrtih naj bi SDH od prodaj državnih naložb prihodnje leto prejel dobrih 250 milijonov evrov. Dividende od družb v državni lasti so za leto 2016 načrtovane v višini skoraj 127 milijonov evrov, leta 2017 pa v višini slabih 167 milijonov evrov, je razvidno iz letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb SDH.