Matej Narat je včeraj ponudil odstop s položaja predsednika uprave Save.

To informacijo, ki se je razširila tudi med včerajšnjo popoldansko sejo nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), nam je kmalu zatem potrdil tudi Narat. Pojasnil je, da je predsedniku nadzornega sveta Save Miranu Kraševcu poslal predlog za sporazumno prenehanje mandata. »Z odlično ekipo sodelavk in sodelavcev nam je v dobrih štirih letih in pol z veliko truda uspelo izpeljati sanacijo takrat globoko prezadolžene, predimenzionirane in povsem nelikvidne skupine Sava. Vse do točke, ko bi lahko uspešno realizirali tudi proces preventivnega prestrukturiranja Save, d. d., ki bi odprla novo razvojno dimenzijo skupine,« je dejal Narat. Sodišče je sicer v torek zavrglo zahtevo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) za razrešitev prisilnega upravitelja Save Matjaža Nanuta.

Naratov odstop je epilog pol leta trajajočega spopada med Savo, ki je od septembra v prisilni poravnavi, in DUTB, ki se je začel z neuspešnim poskusom zasega delnic Save Turizma, lastnika hotelov na šestih lokacijah v Sloveniji. Šlo je za manever, ki je močno odmeval tudi v političnih krogih. V slabi banki so se namreč zanj odločili tik po tem, ko je vlada sprejela strategijo upravljanja državnih naložb. Ta Savo kot lastnico turistične divizije uvršča med pomembne naložbe, v katerih bi država ohranila najmanj četrtinski lastniški delež. Že nekaj dni pozneje je sodišče odločilo, da mora DUTB zasežene delnice Save Turizma vrniti Savi, saj da je v zadostni meri izkazala verjetnosti nezakonitosti tega ukrepa.

V DUTB tudi po zamenjavi ostali na okopih s Savo

Med večmesečnim merjenjem moči na sodiščih – Sava in slaba banka sta poslali dva različna predloga za postopek prisilne poravnave – se je izkazalo, da imajo v DUTB že pripravljene tudi načrte za prodajo Save Turizma. Med potencialnimi kupci se je omenjala hrvaška Adris Grupa, ki je nekaj mesecev pred tem s prodajo svoje tobačne dejavnosti Britancem iztržila okrog pol milijarde evrov, posamezne terjatve do matične Save pa je začela odkupovati tudi investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, ki je že pred tem postala lastnica terjatev DUTB do ACH, zanimala pa se je tudi za odkup terjatev do Istrabenza. Oba omenjena holdinga imata močna turistična stebra.

Pritisk na Narata se je začel dodatno stopnjevati po Dnevnikovem razkritju visokih prejemkov vodilnih v DUTB. Ko je vlada zaradi spornih pogodb in aneksov zamenjala predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, je prvi v dveh odprtih pismih Cerarju na Savo naslovil plaz očitkov in odkrito namignil tudi na korupcijo. V Savi so od novega vodstva DUTB zahtevali opredelitev do Nybergovih izjav in predložitev dokazov.

Po razrešitvi Nyberga in Manssona je vodenje upravnega odbora slabe banke prevzel Marko Simoneti, oseba iz najožjega kroga ministra za finance Dušana Mramorja in nekdanji predsednik nadzornega sveta NLB. Tudi na njegovo zahtevo se je moral Narat leta 2009 posloviti iz uprave največje slovenske banke. Ena prvih potez novega vodstva DUTB je bila prav sodna zahteva za razrešitev Narata, s katero je želel DUTB nase prenesti tudi pooblastila za upravljanje družbe.

Jazbec pospešil Naratov umik

Strateška razmerja se niso spremenila tudi po nedavni zamenjavi vodstva SDH. V SDH so že pred tem s Kadom začeli dogovarjati o morebitnem odkupu terjatev do Save – po prvotni ponudbi bi jih od DUTB odkupila po vrednosti, po kateri so bile prenesene na slabo banko. Kljub tezi, da je novega predsednika uprave SDH Marka Jazbeca, dotedanjega predsednika uprave Hotelov Bernardin, ki so v lasti Save, pomagal nastaviti Narat, naj bi si prav Jazbec v zadnjih dneh prizadeval za umik prvega moža Save s položaja. To je včeraj potrdil tudi Narat: »Mojo odločitev je dodatno podkrepilo tudi sporočilo, ki sem ga zaznal na sestanku s širšima vodstvoma SDH in Kada, da bi se prestrukturiranje Save lahko izvedlo hitreje in brez nadaljnjih zapletov v primeru mojega umika.«

Nadzorni svet SDH od poletja vodi Damjan Belič, sicer stalni zunanji svetovalec Odvetniške družbe Fatur, ki že dlje časa poslovno sodeluje s slabo banko, med drugim tudi pri poskusu zasega Save Turizma. DUTB je takrat za prisilnega upravitelja Save predlagal prav Beliča, ki v zadnjih dneh ni skrival naklonjenosti do Naratove zamenjave. »Verjamem, da bo moja odločitev olajšala dogovore vseh deležnikov o Savini prihodnosti. Predvsem pa si želim, da se bodo z mojim umikom lastniki in upniki, razbremenjeni vsiljenih kadrovskih in drugih špekulacij, lažje posvetili prestrukturiranju Save,« je dodal Narat.