Kakšen je pogled z vrha razvrstitve v svetovnem pokalu?

Lep. Start v sezono je bil super. Začelo se je z drugim mestom v Klingenthalu, nato smo bili en konec tedna na oddihu v Kuusamu. V Lillehammerju znova ene stopničke in ena malo ponesrečena tekma z le enim skokom. V Nižnem Tagilu je bilo super, v Engelbergu odlično. Glavna naloga je, da takšno raven skokov ohranim.

V nedeljo se vam je ob doskoku v prvi seriji odpela varnostna vez, a ste se suvereno odpeljali skozi iztek.

Ko sem pristal, se je odpel zatič in nastala je panika, kako se bom sploh ustavil, da se ne bom zaletel v ogrado.

Ali ste s sanjskim startom v sezono presenetili samega sebe ali ste vedeli, da ste trenutno najboljši na svetu?

Pol pol. Že poleti so bili skoki na visoki ravni, kar je bil dober znak, a realna podoba se pokaže šele v mednarodni konkurenci. Bil sem konkurenčen, tudi z napakami sem skočil daleč. Manj ko je bilo napak, bližje sem bil vrhu.

Tako prepričljivo, kot ste zmagali v Engelbergu, so v najboljših časih zmagovali Ammann, Malysz in Schlierenzauer.

Takšne tekme ne moreš napovedati in pričakovati, ampak se enostavno zgodi in nato upaš, da se bo nadaljevalo.

Glavni trener Goran Janus pravi, da ste prvi favorit za skupno zmago na novoletni turneji.

Kaj naj rečem? (Smeh.) Pričakovanja so velika, kako se bo razvilo, bomo še videli.

Trener nemške reprezentance Schuster je dejal, da imate pole position za novoletno turnejo.

Imam ga, a tako kot v formuli ena se lahko tudi v skokih vrstni red hitro spremeni, zato nočem ničesar napovedovati. Tako kot v formuli ena je tudi na novoletni turneji najpomembneje odpeljati prva dva zavoja in nato še kakšen krog. Tekmovanje traja deset dni. Večkrat se mi je pripetilo, da se je med turnejo obrnilo v negativno smer. Moram se temeljito pripraviti, da bom šel samozavesten iz skoka v skok.

Katera tekma bo odločilna za razplet turneje?

Vsaka od štirih. Prva selekcija je že na nemškem delu v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu, kjer je bilo že veliko pozitivnih in negativnih nastopov. Na drugem delu Avstrijci iz sedme prestave dajo v deveto in se znova mešajo karte.

Najhujši tekmeci za skupno zmago na turneji?

Nabor je zelo širok. Popolna norveška falanga, za katero nikoli ne veš, kdo bo prišel v ospredje. Avstrijca Kraft in Hayböck sta v zadnjih štirinajstih dneh zelo dvignila raven skokov, Schlierenzauer se skriva, zato ne vemo, kaj pripravlja. Nemci imajo največjo moč v Freundu in Freitagu. Vsi skušajo izboljšati le še malenkosti, ki jih ločijo od vrha.

Tudi v slovenski reprezentanci imate ostro konkurenco.

Je vedno ostrejša, kar je dobrodošlo. Zlasti brat Domen je postal zelo neugoden. Lanišek je dosegel izreden uspeh v Nižnem Tagilu. Tepeš je dobro začel sezono, zdaj si mora le povrniti samozavest. Kranjec se počasi in lepo dviguje. Semenič je sposoben presenetiti. Od Bartola nihče ne pričakuje ničesar in morda se zgodi enako, kot se je z Domnom.

Ali vas je brat Domen presenetil?

Da. Najprej že poleti z zmago na celinskem pokalu, nato z uvrstitvijo v ekipo za svetovni pokal. Zdaj se ni le zabetoniral v ekipi, ampak celo med najboljših pet.

Mu daste tudi kašen nasvet?

Težko mu delim nasvete. A ne zato, ker me ne bi poslušal, ampak zato, ker ne znam povedati nič pametnega. Za nasvete so zadolženi in usposobljeni trenerji.

Po eni izmed tekem ste dejali, da je po eni strani razveseljivo, da je Domen tako blizu, po drugi strani pa utrujajoče.

V tej izjavi je bilo veliko šale. Ne more starejši brat dovoliti, da ga najmlajši premaga. Na skakalnici sva tekmeca, prihajajo vedno novi, zato jih je treba sprejeti. Od njih se lahko marsikaj naučiš. Morda nam že malo manjkajo Domnova brezskrbnost, zmedenost in neobremenjenost.

Na turneji je zelo pomembno, da se odklopite od skokov. Kako boste to naredili?

Vseh deset dni mi to še ni uspelo. Ko po koncu tekme opraviš vse obveznosti, moraš preklopiti na drugačne misli. Če preveč razmišljaš o skokih, sam sebi vse narediš preveč zapleteno. Zvečer gledam filme, berem knjigo, če pa še ne morem zaspati, v brskalnik vpišem kako zaspati in dobim milijon nasvetov.