Slovenski nogometni selektorji se na Gorenjskem niso le družili na prednovoletnem srečanju, ampak že kovali načrte za leto 2016. V središču zanimanja je bil selektor članske vrste Srečko Katanec, ki ostaja trdno v sedlu tudi po neuvrstitvi na EP 2016 v Franciji. »V letošnjem letu bi lahko bilo boljše prav vse, torej rezultati in igra. Tudi sam sem delal napake. Če primerjam Ukrajino in Slovenijo, so Ukrajinci na veliko višji ravni, saj imajo dva kluba v ligi prvakov in še enega v ligi Evropa. Želel bi si več objektivnosti pri ocenjevanju, kje smo in kaj smo, na vseh področjih življenja, ne le športnem,« je izstrelil Srečko Katanec.

Na vprašanje, ali bo prišlo do velike pomladitve reprezentance, je odvrnil: »Zelo težko. Pomladitev bi bila enostavna, če bi imeli plejado mladih igralcev, ki bi stalno igrali. V italijanski reprezentanco do 21 let Frederico Bernardeschi stalno igra za Fiorentino, kar ne morem trditi za naše mlade reprezentante, ki so za nameček konkurenčni le 70 minut. Nimamo petih, šestih mladih igralcev, ki bi kontinuirano igrali na takšni ravni, kot je potrebna za reprezentanco. Priložnost bo dobil Šporar in še kakšen igralec. Moja želja je, da bi imel v zvezni vrsti takšnega igralca, kot sta Hrvat Milan Badelj ali Španec Borja Valero v Fiorentini, ki so takrat, ko imajo žogo v nogah, samozavestni in jo zadržijo.«

Za pojasnitev, s kakšni težavami se ukvarja, je navedel primer Reneja Krhina, ki zaradi poškodbe v Španiji ni odigral za klub nobene tekme vse od reprezentančnih z Ukrajino. Tudi Lazarević, ki spada med mlajše, je poškodovan. »Od igralcev, ki so napovedali reprezentančno upokojitev, sem se slišal le s Handanovićem in Pečnikom. Novaković je star 37 let. Z drugimi še nisem govoril,« je pojasnil Katanec.

»Zelo bom vesel, če bomo v letu 2016 ponovili uspehe iz letošnjega leta,« si je zaželel direktor mlajših reprezentanc Milan Miklavič. Reprezentanca do 17 let (rojeni leta 1997, selektor Igor Benedejčič) je nastopila na EP na Češkem, selekciji do 17 let (rojeni leta 1999, selektor Dušan Kosič) in do 19 let (rojeni leta 1998, selektor Benedejčič) sta se uvrstil v drugi del kvalifikacij za EP 2016. Na vprašanje, katera generacija je najbolj nadarjena, je Miklavič odvrnil: »Talent fantom odpira vrata v svet nogometa, karakter pa odloča, ali v njem ostanejo. Največ talenta ima ekipa igralcev, rojenih leta 1999, vprašanje pa je, ali bodo sposobni narediti rezultat. Prav rezultati so odlika fantov, rojenih leta 1997 in 1998, saj premorejo zmagovalni duh. Med vsemi so najbolj tekmovalna ekipa, kar so si pridobili skozi kvalifikacije.«

Mladim igralcem, ki želijo v tujino, priporoča odhod v Belgijo, Avstrijo, Švico, na Nizozemsko, ne pa v Italijo. »Težava z igralci, ki odidejo v tujino, je, da ne morejo priti na prijateljske tekme, ampak le na kvalifikacijske. Če v tujini ne igrajo v klubih, pridejo v reprezentanco slabši, kot so bili ob odhodu tujino. Imamo primer ključnega igralca Gučka, ki v Španiji v šestih mesecih ni odigral niti ene tekme,« je poudaril Miklavič.