A predstave slovenske reprezentance v letošnjem letu ne dajejo realne osnove za sanjski preobrat z dvema goloma, potem ko so Ukrajinci na enajstih kvalifikacijskih tekmah prejeli zgolj štiri zadetke. Slovenija je na osmih tekmah v letošnjem letu dosegla le tri zmage, remi in štiri poraze. Dvakrat je premagala San Marino, najslabšo reprezentanco v Evropi, in z velikimi težavami Estonijo. Remizirala je z Litvo, kar je bil neuspeh, izgubila pa z eksotičnim Katarjem (prijateljska tekma), Anglijo, Švico in Ukrajino.

Da bo Slovenija sploh lahko napadla zmago v Ljudskem vrtu, bo moral biti najprej v precej boljši formi glede taktične postavitve in izbire igralcev selektor Srečko Katanec. V Lvovu se mu načrt A, s katerim je odigral najboljšo tekmo leta s Švico v Baslu, ni izšel. Načrta B pa sploh ni imel, kar je bilo očitno pri menjavah. Tokrat potrebuje zasedbo, v kateri bo idealno ravnovesje med neustrašnimi bojevniki in umetniki, ki bodo morali narediti velik preklop v taktiki. V Lvovu je bilo vse podrejeno onemogočanju igre Ukrajine, v Mariboru bo treba jurišati, da dosežejo vsaj dva gola, obenem pa ne smejo nobenega prejeti. Ker je Ukrajina branila veliko prednost z 2:0, je Slovenija res imela žogo več v posesti, a vtis o boljši igri gostov v zadnjih 20 minutah je ostal lažen, saj si ni priigrala niti ene priložnosti.

Optimisti stavijo, da Slovenija ne more še enkrat igrati tako slabo, kot je v Lvovu, in da Ukrajina ne bo prikazala nove tako dobre predstave. Obenem Slovenija v letošnjem letu še ni izkoristila elementa sreče, brez katerega ni velikih zmag. Ključen za razplet bi bil hiter vodilni gol Slovenije, s katerim bi se tekmecu zatresla kolena. A za dosego njega morajo biti vsi samozavestni in prevzeti odgovornost, igro pa mora voditi Kampl.

Pred igralci je tekma, ki bo zaznamovala njihove kariere. Neuvrstitev na evropsko prvenstvo bi pomenila tudi reprezentančno slovo generacije, ki je dosegla vrhunec z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo v Južni Afriki 2010. To bi bil začetek menjave generacij in velikega remonta z novimi obrazi. Nogometna zveza Slovenije je konec avgusta podaljšala pogodbo s Katancem še za naslednji kvalifikacijski cikel za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. A v primeru drevišnjega neuspeha se bo proti njemu še bolj dvignil glas javnosti. Predsedniki postavljajo in odstavljajo selektorje. Katanec zase pravi, da je bolj kritičen glede svojega dela od predsednika. Ob podaljšanju pogodbe je napovedal, da bo zamenjal samega sebe, če bo ocenil, da nekaterih stvari ne dela prav.