Goveji file s pršutom

Potrebujemo: 1 kg očiščenega govejega fileja, 12 rezin pršuta, 2 žlici oljčnega olja, 1 žlico dijonske gorčice, morsko sol, sveže zmlet črni poper.

Priprava: Pečico segrejemo na 180 °C. Meso premažemo z oljčnim oljem in začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Veliko jekleno ali litoželezno ponev pristavimo in dobro segrejemo. Ko je vroča, vanjo položimo celoten naoljeni kos mesa, ki ga na hitro opečemo po vseh straneh. Opečeni file vzamemo iz ponve in nekoliko ohladimo. Papir za peko položimo na delovno površino, nanj pa v obliki pravokotnika zložimo rezine pršuta, ki naj se nekoliko prekrivajo. Premažemo jih z gorčico in nanje položimo opečen kos mesa. Ovijemo ga v pršut in povežemo z vrvico, da ostane ovit. Vse skupaj položimo v pekač, ki ga za 25 minut položimo v segreto pečico, da bo sočen in srednje pečen. Ljubitelji bolj pečenega naj čas peke podaljšajo za pet minut. Meso vzamemo iz pečice, pokrijemo in pustimo počivati dobrih pet minut. Nato ga narežemo na tanjše rezine, ki jih pokapamo s pečenkinim sokom. Poleg ponudimo pečen krompir z dušenim grahom ali prilogo po izbiri.

Praznični polžki s pršutom

Potrebujemo: Za testo 600 g moke, 2,5 dl mleka, 1 žlico kisle smetane, 2 rumenjaka, 40 g kvasa, ščepec sladkorja, žličko morske soli. Za nadev še 2 rumenjaka, 100 g kraškega pršuta, 100 g gavde ali drugega sira, 50 g sesekljanega suhega paradižnika, sesekljan vršiček svežega rožmarina, ki ga lahko nadomestimo tudi s suhim origanom, timijanom in podobnimi začimbami.

Priprava: Najprej pripravimo testo, tako da moko vsujemo v skledo in na sredini naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas. Dodamo ščepec sladkorja in nekaj žlic mlačnega mleka, pokrijemo in pustimo vzhajati, da kvas naraste na dvojno količino. Moki dodamo rumenjaka, kislo smetano in le toliko mlačnega mleka, da ugnetemo gladko testo. Pokrijemo ga s prtičem in na toplem pustimo vzhajati 40 minut. Pečico segrejemo na 180 ° C. V skodelici gladko razmešamo rumenjaka. Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo. Namažemo ga z delom razmešanih rumenjakov, enakomerno potresemo s sesekljanim paradižnikom in obložimo s tankimi rezinami pršuta in sira. Testo zvijemo v tanjšo štručko, ki jo narežemo na približno dva centimetra debele polžke, ki jih zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih s preostalim rumenjakom, pekač pa za deset minut potisnemo v segreto pečico. Postrežemo kot prigrizek k vinu ali pivu.