»Po tekmah na Pokljuki najprej sledi počitek, potem bomo naredili načrt, kako naprej,« je Jakov Fak po domači tekmi pogled usmeril v prihodnost, v kateri se tako kot vsa reprezentanca vsaj nekaj časa ne bo znebil negotovosti. Predvsem glede vzrokov slabše decembrske tekaške forme. »Bile so tekme, ko sem bil že optimističen, na primer v Hochfilznu v štafeti. Na Pokljuki je bilo slabo. Če sem imel na zasledovanju 27. tekaški čas, 49 sekund za najhitrejšim Šipulinom, sicer ne deluje veliko, a to ni moj nivo. Zadovolji me, da imam najboljši tekaški čas ali vsaj med peterico. Vajen sem višjega nivoja,« Fak ni zmanjšal svojih osebnih ciljev.

Za boljšo predstavo stanja bolj strokovna razlaga. Na tekmi na Pokljuki je srčni utrip lahko ob največjih naporih dvignil do 192 udarcev na minuto. Jeseni je na testiranju, kot je tedaj razkril svetovalec Jani Gril, presegel številko dvesto, s tem da je bil z nekaj udarci pod to mejo še vedno pod anaerobnim pragom. Laično pod rdečim poljem. Razlika je očitna.

Državno prvenstvo v močni zasedbi

Ker tekaška pripravljenost ni na nivoju večine reprezentantov, z izjemo Klemna Bauerja, ki je zaradi zdravstvenih težav največ počival, je veliko ugibanj o možnosti, da je to posledica pretreniranosti zaradi preobremenitev pri treningu. »Najprej počitek, potem bomo videli, kakšen bo organizem posameznikov,« odgovarja glavni trener Tomaš Kos. Prvi pregled stanja za Jakova Faka in Tejo Gregorin bo že 28. decembra na revijalni tekmi parov na stadionu Schalkeja v Gelsenkirchnu, kjer bo na startu deset zvezdniških parov iz devetih držav. Pred tem pa tudi državno prvenstvo (26. in 27. december), ki ne bo samemu sebi namen. Za primerjavo bo zraven nekaj tujcev, saj so na Pokljuki ostale na pripravah reprezentance Belorusije, Ukrajine, Rusije, Češke…

Morda bodo močne reprezentance kar ostale v Sloveniji. Najkasneje 27. decembra naj bi Mednarodna biatlonska organizacija odločila, ali bo zaradi pomanjkanja snega v nemškem Oberhofu naslednji niz tekem svetovnega pokala (od 7. do 10. januarja) znova na Pokljuki. Nemški organizatorji so prek poletja shranili 12.000 kubičnih metrov snega, ostalo naj bi ga okoli tri četrtine, a jim kljub temu ni uspelo ohraniti tekme, ki so jo včeraj uradno odpovedali. »Na Pokljuki smo pustili večji del infrastrukture za tekmo in čakamo odločitev IBU,« je pripravljenost izkazal Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Pokljuka.

Letos na progi ni bilo kamenja

Da ima lokacija pod Triglavom vse več ljubiteljev, niso potrjevali le hvalospevi zvezdnikov od lepotice slovanske duše Gabriele Soukalove do Kaise Makarainen, ki laskajo Pokljuki kot najlepši biatlonski destinaciji. Svoje je dodal tudi biatlonski kralj Ole Einar Bjoerndalen. Med televizijskim prenosom je izrazil pohvale organizatorjem, da med snegom ni bilo več – kamenja. Teh besed kralja biatlona niso prevedli. Vprašanje je, ali zaradi vljudnosti do organizatorjev ali nerazumevanja tematike. Dejstvo je, da je kralj biatlona zelo skrben do raket na nogah, Pokljuko pozna dvajset let in prav kamenje med snegom je bilo ena od rakavih ran mnogih preteklih izvedb, tudi lanske, le da je bil »makadam« tabu tema. Koliko pa Bjoerndalnu, ki v svetovnem pokalu nastopa 24 sezon, na Pokljuko pa prihaja dvajset let, pomenijo smuči, je povedal prav pretekli teden. Na sprintu je bil na pragu 97. zmage, potem ko je končal na drugem mestu. »Imam izjemen par smuči in zadnje uspehe sem dosegel z njimi. To dejstvo je nekdo opazil in mi prek serviserja Sveina Ivarja Moena ponudil 60.000 evrov. Moral sem se smejati tej ponudbi. Verjamem, da je tak par smuči vreden veliko več in na žalost ni naprodaj,« je Ole Einar Bjoerndalen zavrnil nespodobno ponudbo anonimnega kupca. Pri Madshusu ima na voljo testnih parov, kolikor si jih zaželi, znesek 60.000 evrov pa znaša več kot štiri zmage svetovnega pokala. Prav v servisne ekipe je v zadnjih letih največji porast vlaganj. Skoraj deset reprezentanc ima že svoje servisne tovornjake, Bjoerndalen je prvi s svojim luksuznim avtodomom. Jakov Fak mu s tem pristopom sledi. Le učinka še ne more pokazati.