Tako kot pri nas na Krasu na karseda tanke rezine režejo pršut, na Finskem z dolgimi, a ozkimi ter kot britev ostrimi noži, podobnimi tistim za pršut, režejo prekajene filete lososa. In to ne le za velike praznike. Meso te severne ribe je zelo okusno in, čeprav mastno, izjemno zdravo, saj vsebuje obilico zdravih maščobnih kislin omega 3, ki varujejo pred boleznimi srca in ožilja. Poleg tega je zaradi relativno nevtralnega okusa primeren tudi za tiste, ki nad ribami praviloma vselej vihajo nos. Sveže meso lososa leži na ledu v ribjem kotičku vsake malo večje samopostrežne in o tem so se vnemale že hude debate – je bolje kupiti sveže meso gojenega lososa ali zamrznjene kose ulovljenega divjaka, ki je sicer znatno dražji in pač zamrznjen. O tem se bo vsak odločil po svojem okusu in vsebini denarnice, predvsem pa moramo vedeti, da se nekatere specialitete, zlasti presne, kot je na primer lososov »tatarec« (pripravimo ga enako kot klasičen tatarski biftek), pripravljajo izključno iz svežega mesa. Sladokusec, ki bi se želel tej dilemi izogniti, lahko na oddelku delikatese poseže po tanko narezanih filetih prekajenega lososa, ki jih le nadevamo na servirni krožnik, obdamo s kaprami in svežim sirom ter po želji še kakim bolj prazničnim dodatkom in postrežemo s popečenimi kruhki. Prekajene rezine lososa lahko vmešamo v kuhano in s šalotko, česnom in oljčnim oljem zabeljeno zeleno lečo, nastala bo imenitna, precej nasitna solata, ki jo lahko imamo za večerjo. Svežega mesa lososa pa se lahko lotimo na številne načine. Morebiti filete namažemo z mešanico olja in gorčice ter jih na hitro popečemo in ponudimo s praženimi gobami ter krompirjevo-porovim pirejem. Odlično kosilo! Ljubiteljem juhe bo gotovo všeč klasična krompirjeva juha, zabeljena s sladko smetano in maslom, začinjena s koprom, ki ji pet minut pred koncem kuhanja dodamo znatno količino skrbno očiščenega in na koščke narezanega lososovega fileta. Morda bi kakšen hudo lačen jedec po napornem knapovskem šihtu lososu želel zavdati po nemško. Za ta nečedni podvig vzamemo kotlete lososa, jih paniramo in ocvremo ter ponudimo s pečenim krompirjem, vse skupaj pa oblijemo s šampinjoni v smetanovi omaki. A precej bolj praznična jed bo nastala po naslednjem receptu.

Fileti lososa v rdečem vinu

Potrebujemo 4 lososove filete po 150 g, 4 dl modrega pinota, 1 manjšo čebulo, 50 g posušenih jurčkov (ali ustrezno količino zamrznjenih svežih), 15 g moke, 30 g masla, 1 žlico oljčnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 strok česna, 500 g širokih rezancev ali drugih testenin.

Posušene jurčke za pol ure namočimo v malo hladne vode. Lososove filete natančno očistimo in blago začinimo s soljo in poprom. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Pristavimo velik lonec osoljene vode za kuhanje testenin. V ponvi segrejemo olje in maslo. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in stresemo na vročo maščobo. Čebulo med mešanjem posteklenimo, potem dodamo ožete gobe in sesekljan česen. Med občasnim mešanjem pražimo slabih deset minut. Sestavine v ponvi pomokamo, potem pa jim med mešanjem postopoma prilijemo vino. Gladko omako po okusu začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Ko omaka zavre, vanjo vložimo lososove filete, ki jih počasi kuhamo sedem ali osem minut in jih vmes nekajkrat obrnemo, da enakomerno vpijejo vino. Medtem po navodilih na embalaži skuhamo testenine. Ko so kuhane, jih razdelimo na štiri krožnike v obliki gnezd in vanje položimo filete skupaj z omako, po želji posujemo z lističi kopra ali pehtrana in postrežemo.