Slovenskemu alpskemu smučanju je včeraj posijal žarek upanja, ki vliva optimizem pred nadaljevanjem sezone.Tri Slovenke so se vpisale med dobitnice točk, dve sta se uvrstili med najboljšo deseterico, Maruša Ferk tik pod zmagovalni oder. Smučarka z Blejske Dobrave je v Val d'Iseru, kjer je lani na smuku grdo padla ter izpustila vso sezono, dosegla četrto mesto v alpski kombinaciji, potem ko je zaostala le za velemojstricami, kot so zmagovalka Lara Gut, za pičlo stotinko druga Lindsey Vonn ter avstrijska rutinerka Michaela Kirchgasser. Slovenski tabor je imel tudi osmoljenko. Ilka Štuhec, ki je na smuku dosegla četrti čas, je imela na slalomu odličen vmesni čas, a je naredila napako in odstopila. Kljub temu je Mariborčanka z najboljšim smukaškim nastopom v tej sezoni dvignila apetite pred današnjo specialno preizkušnjo, medtem ko alpske smučarke jutri čaka veleslalom v bližnjem Courchevelu v Treh dolinah.

Šteharnika ni presenetil odličen slalomski nastop

Glavni slovenski trener Denis Šteharnik je včeraj kar žarel od veselja. Deseto mesto Vanje Brodnik z dvema solidnima nastopoma, četrti čas smuka Ilke Štuhec, drugi čas slaloma Maruše Ferk ter točke svetovnega pokala Ane Bucik so bili razlog, da si je včeraj v Savojskih Alpah lahko privoščil kozarec penečega se vina. »Res sem vesel, da so Slovenke pokazale ves svoj repertoar znanja. Malce grenak je bil priokus po odstopu Ilke, a si zasluži vse čestitke in pohvale. Če vas je presenetil odličen slalom Maruše Ferk, pa mene ni. Vso pripravljalno obdobje je Maruša trenirala tehnične discipline, hitre pa dodaja šele od srede decembra. Od nje veliko pričakujem tudi na veleslalomih, saj na treningih kaže zelo dobre nastope. Upam, da bo dala dobra uvrstitev Vanji Brodnik zagon za nadaljevanje sezone,« je dobri dve uri po tekmi razlagal Denis Šteharnik.

Slovenska junakinja Maruša Ferk je imela pester dan. Potem ko se po vrnitvi iz Kanade še ni povsem privadila na srednjeevropski čas, je včeraj skoraj zamudila na slalomski start. Nanj se ni odpravila z gondolo, temveč s podzemnim vlakom, ki pa je imel precej zamude. »V nadaljevanju sem se do starta prebijala po turistični progi. Nekako sem ga vendarle ujela. Uspel mi je res dober nastop,« je pojasnila Maruša Ferk.

Norveški dan v Dolomitih

Moški superveleslalom na progi Saslong je bil povsem po meri smukačev. Norveški trener je s postavitvijo poskrbel, da so bili v ospredju specialisti za drsenje. Norvežane je v Dolomitih sprva razveselil Aleksander Kilde. Mladi Norvežan je dolgo vodil, ubranil napade najboljših superveleslalomistov, do zadnjih dveh v najmočnejši skupini, rojakov Aksla Lunda Svindala in Kjetila Jansruda. Slovita rojaka sta Kildeja ugnala ter poskrbela za trojno norveško zmago. Svindal je blestel predvsem v spodnjem delu proge, v katerem je bil kar sekundo hitrejši od Kildeja. Četverica Slovencev, Miha Hrobat zaradi poškodbe ni startal, ni izkoristila odličnih razmer. Najbolje je kazalo Boštjanu Klinetu, ki pa je po spodbudnem vmesnem času odstopil, posledično se mu v superveleslalomskem seštevku svetovnega pokala odmikajo mesta, ki vodijo na finale v St. Moritz. V oči bode tretja superveleslalomska točkovna ničla Klemena Kosija v disciplini, v kateri je bil letos na svetovnem prvenstvu med najboljšo deseterico.

Svindal se je v skupnem seštevku svetovnega pokala približal Hirscherju, ki na superveleslalomu ni nastopil, saj je po ogledu proge videl, da na takšni postavitvi nima možnosti za vrhunski rezultat, na 23 točk zaostanka. To pomeni, da bo lahko po današnjem specialnem smuku znova prevzel skupno vodstvo. Toda že v nedeljo je nov veleslalom, na katerem bo v bližnji Alti Badii znova favorit Hirscher.

Izidi, moški, superveleslalom: 1. Svindal 1:28,12, 2. Jansrud + 0,34, 3. Kilde (vsi Nor) + 0,44, 32. Kosi + 2,16, 41. Čater + 2,48, 44. Šporn + 2,51, Kline (vsi Slo) je odstopil, svetovni pokal – superveleslalom (po 3 tekmah): 1. Svindal 210, 2. Mayer (Avs) 130, 3. Kilde 122, 29. Kline 18, 32. Čater 13, skupno (po 9 tekmah): 1. Hirscher (Avs) 440, 2. Svindal 417, 3. Jansrud 247, 56. Kline 29, 66. Kranjec 22, 80. Čater 13, 82. Kosi (vsi Slo) 12. Ženske, alpska kombinacija: 1. Gut (Švi) 2:38,30, 2. Vonn (ZDA) + 0,01, 3. Kirchgasser (Avs) + 0,91, 4. Ferk + 1,25, 10. Brodnik + 3,01, 27. Bucik + 5,86, Štuhec odstopila na slalomu, svetovni pokal – skupno: 1. Vonn 480, 2. Gut 378, 3. Hansdotter (Šve) 315, 46. Ferk 50, 59. Drev 31, 61. Brodnik 26, 62. Štuhec 25, 76. Robnik 16, 85. Bucik 9, 94. Lavtar 4.