Pri proizvajalcih smuči v alpskem smučanju in najboljših dirkalnikih v formuli 1 je podobna zgodba. Kdor ima večji proračun in več vlaga v svoj posel, kupi boljše športnike, s katerimi osvaja najvišja mesta. V zadnjih petih alpskih smučarskih sezonah je bil med proizvajalci vselej na prvem mestu Head, pred tem tri leta Atomic. Oba proizvajalca sta daleč najuspešnejša v zadnjih osmih sezonah svetovnega pokala, kar je razvidno iz tabele, v kateri so štete le uvrstitve zadnjih osmih sezon od 1. do 7. mesta. Elan je denimo v zadnjih osmih sezonah zbral zgolj 2608 točk svetovnega pokala.

Malo milijonskih pogodb

Pravo mesto za druženje z najboljšimi proizvajalci smučarske opreme je Sölden, kjer se konec oktobra največje ekipe bohotijo z novo postavo. Pri Headu sicer niso skrivali razočaranja, ker se jim je le nekaj dni prej poškodovala Avstrijka Anna Fenninger, dvakratna zmagovalka svetovnega pokala. Nič manj zavzeto niso na novinarska vprašanja odgovarjali Lindsey Vonn, Lara Gut, Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal... Imena, ki bodo krojila vrh številnih tekem svetovnega pokala, ki za lep denar dosegajo največje uspehe s Headovo opremo. Tudi letos bo imel Head največjega tekmeca za skupno zmago med proizvajalci v Atomicu, ki svojega prvega zvezdnika Marcela Hirscherja ne izpusti iz rok za noben denar. Avstrijski proizvajalec pri ženskah stavi na Mikaelo Shiffrin.

Švicarski Stöckli je proizvajalec, ki je v zadnjih sezonah naredil največji preskok. Za to je imela daleč največ zaslug Tina Maze. S Črnjanko so Švicarji osvojili svetovni rekord v osvojenih točkah svetovnega pokala v eni sezoni (2414) ter prvi zlati olimpijski kolajni v alpskem smučanju, in to v bazični disciplini alpskega smučanja (veleslalomu) ter kraljevi (smuku). To so mejniki, ki bodo šli v zgodovino švicarskega proizvajalca kot nekoč zmage Ingemarja Stenmarka pri Elanu. V najuspešnejši sezoni (2012/13) Tine Maze smo po pisanju Švicarjev povzeli, da je najboljša slovenska športnica v eni sezoni z nagradami zaslužila maksimalen pogodbeni znesek – pol milijona švicarskih frankov. Ralph Kriger, menedžer Tine Maze, je med svetovnim prvenstvom v alpskem smučanju v Schladmingu 2013 dejal, da je milijonske zneske alpskih smučarjev od proizvajalcev podpisalo zelo malo športnikov. Švicar je izpostavil Alberta Tombo (Rossignol), Hermanna Maierja (Atomic) in Bodeja Millerja (Head). Tržna vrednost aktivnih smučarjev je trenutno najvišja pri Marcelu Hirsherju, Anni Fenninger in Lindsey Vonn.

Kdor ni med prvimi 30, težko preživi

Jure Košir je po koncu kariere ostal zvest Rossignolu, s katerim še naprej poslovno sodeluje. Slovenski pionir uspehov na francoskem proizvajalcu je bil sicer Rok Petrovič. »Proračuni za tekmovalni del v alpskem smučanju so manjši, kot so bili nekoč. Rossignol Group, v katerem sta smučarska proizvajalca smuči Rossignol in Dynastar ter smučarskih čevljev Rossignol in Lange, je leta 2008 zmanjšal proračun tekmovalnega dela za 50 odstotkov. Razumljivo je bilo, da so nas tedaj zapustili nekateri smučarji, ki so dobili boljše ponudbe tekmecev, med katerimi je bil tudi Ted Ligety. Kljub temu smo tedaj v svoji ekipi zadržali kasnejšega olimpijskega zmagovalca Didierja Defaga (smukaški prvak leta 2010 v Vancouvru, op. p.). Zmanjšal se je tudi proračun za tekmovalce, ki v svetovnem pokalu niso uvrščeni med najboljših 30. Ti v današnjih časih težko preživijo,« pravi Košir, ki je še vedno del Rossignolovega tekmovalnega programa. Pod okriljem ima predvsem slovenske tekmovalce. Ko ti postanejo uspešnejši, kot sta Ilka Štuhec in Žan Kranjec, postanejo del mednarodnega programa.

Košir pravi, da po njegovih informacijah v Headu vlagajo v tekmovalni program 30 milijonov evrov na leto, medtem ko proračun skupine Rossignol znaša okoli deset milijonov evrov. To so številke, ki si jih manjši proizvajalci ne morejo predstavljati in se z njimi meriti. Celoten proračun Stöcklija denimo znaša tri milijone švicarskih frankov. A se Švicarji nasprotno od Elana zavedajo, da so vložki v tekmovalni del alpskega smučanja obvezni za obstoj na alpskem smučarskem zemljevidu.

Najboljših 10 proizvajalcev smuči v alpskem smučanju

FIS

PODATKI

Head

52.285

Atomic

44.050

točke

Rossignol

31.570

Fischer

20.325

Salomon

18.810

Völkl

12.735

Nordica

11.805

Stöckli

11.390

Dynastar

4755

Blizzard

3285

Upoštevali smo osvojene točke v svetovnem pokalu v moški in ženski konkurenci od sezone 2007/08 naprej.