Včeraj je odstopilo pet od sedmih članov nacionalnega sveta za kulturo (NSK): njegov predsednik Metod Pevec ter člani Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Člana sveta ostajata Uroš Lajovic, ki se zahtevi sveta po razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar ni pridružil, in Jadranka Plut, ki podpira zahtevo, ne strinja pa se z odstopom članov. Razlog za odstop je njihov poziv predsedniku vlade Miru Cerarju, da se opredeli do njihovih argumentov za razrešitev ministrice, na katerega se premier do 17. decembra, ki so ga postavili kot rok, ni odzval.

Članom sveta so se iz pristojnih institucij oglasili šele tik pred postavljenim rokom. Včeraj so člani tako sestankovali dvakrat, v kabinetu predsednika vlade in pri predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu. Metod Pevec meni, da se je politika na svet obrnila tako pozno, ker se premier očitno ni strinjal s postavljenim ultimatom: opredelitev do poziva ali odstop članov. A do posluha za njihove argumente, da ministrica dela izrazito politično in nestrokovno, po Pevčevih besedah ni prišlo, ker vprašanje za premierja ni vsebinsko, pač pa politično: razplet po njegovem odraža razmerje moči v koaliciji. O sestanku pri predsedniku državnega zbora Pevec pravi, da je bil njihov sogovornik odprt za vsebinske razlage ter da je stekel artikuliran dialog, kakršnih bi si želel tudi v kulturni politiki. Tudi pogovor z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Tadejem Slapnikom naj bi bil po Pevčevih besedah konstruktiven, a odločitve članov o odstopu ni spremenil.

Odstopne izjave petih članov gredo zdaj najprej na mandatno-volilno komisijo državnega zbora, potem pa še v državni zbor. Če bodo sprejete, bo na potezi ministrstvo za kulturo, ki bo predlagalo nove člane, ki jih mora na koncu ponovno potrditi parlament. Pevec meni, da bo ministrica verjetno poiskala le pet novih članov, ne pa zamenjala sveta v celoti. Optimističen je tudi glede ohranitve avtonomije sveta: »Ni nujno, da bo svet postal politični talec, saj dva dosedanja člana ostajata v njem.«