Od srede zvečer košarkarji Uniona Olimpije dihajo lažje. Tesna zmaga na gostovanju v Oldenburgu v zadnjem krogu prvega dela jih je namreč popeljala med 32 najboljših moštev v evropskem pokalu, kjer je kakovostna raven nasprotnikov precej večja tudi zaradi priključitve osmih evroligaških ekip, ki si v najelitnejšem evropskem tekmovanju niso uspele priboriti napredovanja. Ljubljančani bodo v drugem delu igrali v skupini M, kjer bodo nasprotniki močni ruski moštvi Unics iz Kazana in Nižni Novgorod ter Maccabi. Prvi krog bo na sporedu 5. januarja. Kljub napredovanju zmajev je med ljubitelji košarke v teh dneh še vedno glavna tema bizaren zaključek tekme v Oldenburgu.

Ljubljančani so proti moštvu slovenskega reprezentanta Klemna Prepeliča, ki zaradi odločitve trenerja ni nastopil, vodili večino tekme, pred zadnjim napadom gostiteljev pa vodili za dve točki. 2500-glava množica v Grosse EWE Areni je na nogah in z glasnim navijanjem svoje ljubljence spodbujala k morebitni zmagi, ob zadnjem zvoku sirene pa obnemela. Košarkarji v rumenih dresih namreč do izteka časa niso poskusili z metom na koš, čeprav so za to imeli več kot dovolj časa. Po koncu so brez medsebojnih obtoževanj pozdravili nasprotnika in odkorakali v slačilnice. Razburjen ni bil niti trener Mladen Drijenčić, kar jasno pove, da si Oldenburg na tekmi proti Olimpiji zmage pravzaprav ni želel. Razlog tiči v dejstvu, da je bilo nemško moštvo že pred zadnjim obračunom v drugem delu tekmovanja, z razpletom pa je samo vplivalo na imena prihodnjih nasprotnikov. Očitno si v klubu niso želeli dolgih poti v Rusijo, ki vzamejo v vsako smer po en dan, zato niso niti tvegali z možnostjo, da bi Olimpijo premagali. Oldenburg bo tako zdaj v drugem delu evropskega pokala v skupini I igral z Valencio, Paokom in Milanom ali Limogesom.

Glavno breme nosili izkušeni

V prvem delu evropskega pokala je sicer Olimpija prikazala veliko nihanj. Prišla je do odmevnega skalpa in presenečenja na gostovanju v Bilbau, a doma proti Bonnu in Oldenburgu doživela spodrsljaja, ki si ju ne bi smela privoščiti. Glede na mlado ljubljansko zasedbo so pričakovano glavnino bremena nosili najbolj izkušeni posamezniki, ki so bili zato v Stožice tudi pripeljani. Sava Lešić (15,9 točke na tekmo), Zack Wright (14,2), Saša Zagorac (10,6) in Ronalds Zakis (10,3) so med petimi najboljšimi strelci zmajev v evropskem pokalu. Med njih se je s povprečjem 11,3 točke na tekmo vrinil le 22-letni Miha Lapornik. Vsekakor pa je spodbudno, da so konkretno minutažo prejeli tudi najmlajši. Največji doprinos od njih je dal 18-letni Blaž Mesiček, ki je na parketu povprečno prebil slabih 17 minut, nekoliko manjša pa 19-letni Vasilije Vučetić (8) in 18-letni Vlatko Čančar (7,5), ki sicer izkušnje nabira tudi v ligi Telemach pri LTH Castings.

»Žal mi je, da smo imeli v dozdajšnjem delu sezone kar veliko število poškodb, saj je tako kakšen od mladih prejel manj možnosti za dokazovanje, kot smo načrtovali. Napredovanje v drugi del tekmovanja je lep dosežek za ekipo, v kateri kar nekaj igralcev na takšni kakovostni ravni še ni igralo. Če k temu dodam, da je letošnji proračun za prvo moštvo od lanskega manjši za tretjino in da imajo nasprotniki bistveno večje proračune od našega, je uspeh še toliko večji,« je na poti iz Oldenburga povedal trener Olimpije Gašper Potočnik.

Vsaka zmaga bo presenečenje

V drugem delu evropskega tekmovanja Olimpijo čaka izredno težko delo, zato bo vsaka zmaga veliko presenečenje. Napredovanje v izločilne boje, kamor potujeta najboljši moštvi iz vsake skupine, bi bila prava senzacija. Ljubljančani se bodo merili s tremi evroligaškimi moštvi, saj imata Unics in Nižni Novgorod igralsko kakovost za najelitnejše evropsko tekmovanje, a v njem zaradi izredne konkurence ne nastopata redno. »Naredili bomo vse, da se enakovredno po robu postavimo tudi naslednjim nasprotnikom, ki so izredno močni. Hkrati zaradi tega ne sme trpeti rezultat v ligi ABA. Bomo videli, kaj nam bo vse skupaj prineslo,« je še povedal Potočnik.