Ko je slovenski reprezentant Klemen Prepelič po evropskem prvenstvu podpisal za nemški Oldenburg, je marsikdo zamahnil z roko, češ da je triindvajsetletni Bistričan naredil korak nazaj v svoji karieri. Po uvodnem mesecu dni je s klubom iz košarkarsko vse bolj razvite bundeslige podpisal pogodbo do konca sezone, saj je imel pred tem le dvomesečni dogovor, zdaj pa se je v novem okolju, kot kaže, dokončno ustalil. A Prepelič ima v svoji glavi jasno začrtan cilj – po dobri sezoni v Oldenburgu oditi v odmevnejši evropski klub.

»Ko je po evropskem prvenstvu v Oldenburgu pristopil k meni, mi je ponudil priložnost, da igram od 25 do 30 minut. Ker sem garač, sem to priložnost tudi sprejel. Oldenburg je sicer zelo stabilen klub, ki ima za deset let zagotovljeno sponzorsko pogodbo, ki mu prinaša dva milijona evrov na leto. Plača je redna in organizacijsko je vse na visoki ravni,« je pred tedni po zmagi Oldenburga proti Olimpiji v evropskem pokalu v Stožicah razlagal Klemen Prepelič in dodal, da se na novo okolje še ni povsem privadil. Po igrah sodeč se zdaj je. Bistričan je bil že v petek v vnaprej odigrani tekmi 15. kroga nemškega prvenstva prvo ime svojega moštva proti Bremerhavnu, ko je s 23 točkami in desetimi asistencami dosegel dvojni dvojček. Znova se je izkazal v nedeljo, ko je bil v bundesligi na sporedu 12. krog. Tokrat je Oldenburg klonil proti Würzburgu, matičnem klubu Dirka Nowitzkega, Prepelič pa je bil s 13 točkami znova prvi strelec svojega moštva.

Izredno zanimiv je bil prejšnji konec tedna v španskem državnem prvenstvu, v katerem sta bila na sporedu dva slovenska derbija. Bilbao Mirze Begića (točki in sedem skokov) je ugnal Laboral Kutxo Jake Blažiča (10 točk), Real Madrid Luke Dončića (5 točk in 4 skoki) pa Gran Canario Alena Omića (8 točk in 4 skoki). Zmage sta se s Sevillo proti Juventusu veselila še Boštjan Nachbar (12 točk) in Uroš Slokar (6 točk). V Turčiji je veliki met uspel Banvitu, ki je na kolena tudi s pomočjo Gašperja Vidmarja, ki je dodal po šest točk in skokov, spravil Galatasaray. Gaziantep Jureta Zdovca in Jureta Balažića (3 točke) je klonil proti Trabzonsporju, Istanbul BB Jake Klobučarja (14 točk), ki zaseda zadnje mesto na lestvici, pa proti Fenerbahčeju.

Cedevita do zgodovinskega uspeha

Redko se v moštvenih športih zgodi, da ekipa po porazu slavi. A so tudi izjeme. V 9. krogu evrolige je Cedevita v Zagrebu izgubila proti AJ Milanu, a si kljub temu prvič v zgodovini kluba zagotovila mesto med najboljših 16 v Evropi. »To je najslajši poraz v moji karieri. Igralci so heroji, saj jim je uspelo nekaj zgodovinskega,« je bil po velikem uspehu za Cedevito, ki v evroligi igra šele tretjič, dejal trener Veljko Mršić. Izredno pomembna tekma v zadnjem krogu prvega dela čaka preostalega predstavnika lige ABA v najelitnejšem evropskem tekmovanju, Crveno zvezdo. Na tekmi proti Bayernu v Beogradu za igralce trenerja Dejana Radonjića šteje samo zmaga. V nasprotnem primeru bodo sezono nadaljevali v evropskem pokalu.

Omembe vreden je še podatek, da je slovenski košarkar Aleksej Nikolić pri visokem porazu Bamberga proti Maccabiju dosegel prve tri točke v evroligi. Nemci so si mesto v drugem delu že zagotovili, kot tudi Himki Zorana Dragića in Laboral Kutxa Jake Blažiča. Če to v zadnjem krogu uspe še Realu Madridu Luke Dončića, ki igra proti Strasbourgu, bo imela Slovenija v najelitnejšem evropskem tekmovanju še naprej štiri predstavnike.

Milwaukee zaustavil Golden State

V ligi NBA od nedelje dalje ni več neporaženega moštva. Golden State Warriors so na 25. tekmi v sezoni prvič izgubili. Premoč so morali priznati Milwaukee Bucks. Igralci moštva iz Oaklanda so bili po neuspehu poklapani, kot da bi izgubili v velikem finalu. Upoštevajoč sklenitev lanskega rednega dela sezone so imeli bojevniki na svojem kontu namreč kar 28 zaporednih zmag, le pet manj od rekorderjev Los Angeles Lakers iz sezone 1971/72. Steph Curry in druščina so bili prepričani, da lahko dosežek jezernikov ujamejo in ga še nadgradijo, a jim to na koncu ni uspelo.

»Igralcem v garderobi sem po porazu dejal, da lahko zdaj končno začnemo normalno redno delo sezone. Zaradi serije zmag smo imeli občutek, kot da igramo v končnici. Vse ekipe so bile v primerjavi z nami bolj motivirane, da ogromne pozornosti medijev sploh ne omenjam,« je povedal košarkar Draymond Green, ki ima s soigralci zdaj v mislih novo nalogo. Zrušiti rekordni dosežek Chicago Bulls iz sezone 1995/96, ko so redni del sklenili z izkupičkom 72 zmag in le desetih porazov.