Ameriški filmar Michael Moore je širšo slavo požel z dokumentarnim filmom Bowling for Columbine (Bovling za Columbine), ki je leta 2002 predstavil posledice ohlapne ameriške zakonodaje v zvezi s strelnim orožjem. Dve leti kasneje pa je z dokumentarcem Farenheit 9/11 svojo slavo še povečal, ko se je dotaknil zgrešenega odziva ZDA na napade 11. septembra, ki je zaradi prestrašenosti države in zakonodajalcev privedel do hudih kršitev pravice do zasebnosti državljanov in sprožil vojne na Bližnjem zahodu, ki so v veliki meri krive za trenutno begunsko krizo.

V prihajajočem dokumentarcu Where to invade next? (Katero državo naj napademo kot naslednjo?) Moore se osredotoča na razlike med ZDA in drugimi državami ter raziskuje, kaj se lahko njegova domovina nauči iz dobrih praks preostalega sveta. Med državami, ki jih je Moore obiskal med snemanjem, je tudi Slovenija. Pri nas se je pozanimal predvsem o našem brezplačnem visokošolskem sistemu, v objavljenem napovedniku pa nastopata tudi predsednik države Borut Pahor in letališče Jožeta Pučnika.

Slovenija je v Moorovih dokumentarcih sicer nastopila že leta 2007, ko je izšel Sicko!, a je bila takrat omenjena zgolj obrobno kot država, ki ima skoraj tako dobro zdravstvo kot ZDA. Pri tem ni šlo za posebno pohvalo Slovenije, temveč za kritiko ZDA.