Nasprotniki izenačitve pravic istospolnih partnerjev in družin, ki že obstajajo, s pravicami raznospolnih partnerjev in njihovih družin so podobne argumente predstavljali že v preteklosti. Leta 2012 je bilo težko spregledati očitke, da bo sprejetje družinskega zakonika omogočilo poročanje bratov in sester.

Podobnemu zavajanju, sprenevedanju in širjenju strahu pred lažnimi posledicami izenačitve pravic dela prebivalstva smo bili priča med včerajšnjimi soočenji TV Slovenija. Med izjavami nasprotnikov zakona v občinstvu je bilo možno zaslediti številne, ob katerih se človek čudi, da jih je možno izreči z resnim obrazom.

Ena od nasprotnic je izpostavila, da fantke že v vrtcih oblačijo v ženske oblekice, punčke pa v moške. V primeru sprejetja zakona bodo otroke »trgali iz naročja mater«, naposlušali pa smo se lahko tudi razlag o hormonskih terapijah.

Gledalec je bil priča še poučitvam o »analitičnem« in »psihoanalitičnem« sklepanju s strani psihologa Romana Vodeba.

Poleg nezadovoljstva z izenačitvijo pravic istospolnih je svoje mesto našla tudi zamera, da morajo stranke med kandidaturo na parlamentarnih volitvah poskrbeti za kvote kandidatk. Nasprotnik zakona iz vrst krščanskih socialistov se je namreč vprašal, zakaj tovrstnega sistema kvot ne upoštevamo tudi pri družinah? Kako naj to deluje pri družinah z enim staršem, ni jasno.

Največji strah predsednika Zveze domoljubnih društev Hervardi Andreja Šiška pa je, da bi nov zakonik omogočal poroko med fizično in pravno osebo oziroma med človekom in podjetjem.

Celotno oddajo si lahko ogledate na povezavi.