Vila Bled je bila nekoč rezidenca kronanih glav in predsednika nekdanje skupne države. Zdaj jo ima v lasti naša država, sodi med protokolarne objekte. Paviljon Belvedere je zasnoval Plečnik, oranžerija pa dopolnjuje žal klavrno podobo odnosa do skupnega premoženja.

Vila Bled je bila dolgo v najemu takrat še cvetoče Save, potem jo je dobil v najem bogataš Bahtijar Bajrović z Bleda. Splošna kriza in neuresničeni načrti o turističnem razcvetu nekoč elitnega objekta na še bolj luksuzni lokaciji na Bledu so prispevali k životarjenju. A očitno poznavalci barvnih kovin še vedo, kje je kaj možno ukrasti in tako so nedavno obiskali tudi paviljon oranžerija, ki prav tako sodi v kompleks objektov Vile Bled, ki je obenem državni protokolarni in tudi turistični objekt. Znano je, da je vila lep čas zaprta, ker zaradi težav z ogrevanjem in drugih problemov ne sprejema gostov.

Podobno je s kavarno Belvedere, a še huje z oranžerijo. Z njene strehe so tatovi nazadnje pobrali bakrene žlebove in neopaženi odšli. Ker objekti nimajo ustreznega varovanja, je bila to mala malica za tatove, dogodek pa preiskuje tudi Policijska uprava Kranj po zagotovilih odgovornega za stike z javnostjo Bojana Kosa.

Obiskovalec oranžerije splošen nered in znake propadanja lahko vidi povsod. Kot nam je povedala direktorica državnega javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Špela Munih Stanič, so že naročili zamenjavo žlebov, čeprav ob našem obisku ta teden tega ni bilo videti. In kdaj bodo resnično žalostno podobo oranžerije začeli odpravljati? Direktorica nas je odpravila s pojasnilom, da »so dela načrtovana in se bodo izvajala skladno s finančnim načrtom in razpoložljivimi sredstvi«. Dodala je, da je javni zavod prejel oranžerijo še v slabšem stanju, kot je zdaj. Včeraj se je na Gorenjskem mudila slovenska vlada. Obisk državne lastnine in izginjajoče privlačnosti Bleda ni bil v programu.