Zadnja štiri leta je za nekdanjo Titovo rezidenco, ki je v lasti države in zadnja desetletja služi kot prestižni hotel, skrbela Sportinina nepremičninska družba Condor Real, ki pa je dolgoročno pogodbo z dvoletnim odpovednim rokom konec septembra 2010 prekinila. Vlada bo ob izteku odpovednega roka objekt zaupala Javnemu gospodarskemu zavodu (JGZ) Brdo Protokolarne storitve RS, ki skrbi za številne protokolarne objekte v državi.

V JGZ Brdo odločitev vlade ni prišla povsem nepričakovano, saj je bila že pred štirimi leti, ko se je iz Vile Bled poslavljala Sava kot tedanji upravljavec, pojavila ideja, da bi zanjo skrbel javni gospodarski zavod. V.d. direktorice JGZ Brdo Iris Kociper Haas je bila z dejstvom, da pod svoje okrilje prevzema tudi Vilo Bled seznanjena času svojega prihoda v JGZ Brdo, 6. avgusta letos.

Programe želijo nadgraditi z lastnim znanjem

Od tedaj so na Brdu skoraj v celoti uspeli pripraviti strategijo upravljanja Vile Bled. "Želimo nadaljevati z zgodbo Vile Bled na ta način, kot je poslovala doslej. Odražajo se namreč rezultati zadnjih let in vloženih naporov za oživitev vile tudi z vrhunsko kulinariko," je v pogovoru povedala Iris Kociper Haas in dodala, da želijo peljati naprej vse programe, ki so bili doslej postavljeni in jih tudi nadgraditi z lastnim znanjem.

Pod okriljem Condor Reala je za Vilo Bled skrbelo 26 zaposlenih in v JGZ Brdo, kjer so trenutno 203 zaposleni, nameravajo zaposliti tiste, ki so bili ključni za uspeh vile. Tako bi skupaj z ekipo, ki je že zaposlena na Brdu, ustvarjali dalje. "Ne bojimo se novih izzivov, zavedamo pa se, da so ljudje ključnega pomena v dejavnosti, s katero se ukvarjamo," je poudarila direktorica.

Prepričana je, da je hotelirstvo in gostinstvo komplementarna dejavnost za JGZ Brdo, ki se v največji meri ukvarja s protokolarnimi storitvami, vzdrževanjem protokolarnih objektov in urejanjem parkovnih površin. Hkrati že skrbi tudi za Hotel Kokra na Brdu in za grad Strmol, ki je letos doživel popolno prenovo ter bo konec oktobra odprl svoja vrata tudi stacionarnim gostom.

Vila Bled bi potrebovala precejšnja vlaganja

Vodja gostinsko-turističnega sektorja JGZ Brdo Jana Beravs Zavadlav je pojasnila, da pripravljajo optimalno rešitev, kako bi Vila Bled poslovala v takšnem obsegu kot doslej. Vendar kadrovske in finančne podrobnosti še niso dorečene. Tako je tudi še prezgodaj reči, ali bo JGZ Brdo v namen še letos prejel kakšna dodatna proračunska sredstva s strani države.

Jasno pa je, da bi v prihodnje vila potrebovala precejšnja vlaganja, ne v samo stavbno pohištvo, temveč na primer v izolacijo in zmanjšanje stroškov ogrevanja, zaradi česar je sedaj tudi vsako zimo zaprta. "Vendar moramo te stroške še oceniti in hkrati narediti oceno, kaj to predstavlja glede na poslovanje," je dejala direktorica in pojasnila, da so v takšnem hotelu potrebni precejšnji napori na prihodkovni strani, da se pokrije že strošek plač zaposlenih.

"Mi smo pripravljeni na izzive, vendar samo volja in človeški viri niso dovolj, potrebovali bomo tudi sredstva za prenovo, predvsem za investicijsko vzdrževanje," je izpostavila direktorica in dodala, da se takšne investicije v prihodnjih letih povrnejo. Vila Bled je poleti zelo dobro obiskana in ustvarja precejšnje prihodke, vendar so bili stroški doslej preveliki, zato se računica tudi Condor Realu ni izšla.