»Dan sem začel z matičnim mlečkom iz Medexa. To je moj zadetek v (polno)...,« je slogan reklamnega spota, v katerem nastopa biatlonec Jakov Fak. Spot, eden zelo redkih z domačim športnikom v slovenskem prostoru v tem obdobju, je minuli teden v času tekem v Östersundu zaradi slabe strelske forme najboljšega biatlonca ponujal ironični zaključek. Zgrešil je toliko tarč, da je na ta račun v njegovem krogu padla tudi kakšna šala ali dobronamerna zbadljivka. Glede na šaljiv Jakov značaj zagotovo.

S slabo popotnico je Fak prišel v Hochfilzen na Tirolskem, kjer bodo danes sprinterske preizkušnje v obeh konkurencah: ob 11.30 za biatlonke s štirimi Slovenkami in ob 14.30 tudi za strelskega osmoljenca Östersunda. Na štirih tekmah je s 64 streli zadel 39 tarč (61 odstotkov) in bil tako med najskromnejšimi. S tremi tekmami brez zasledovanja ga je »premagal« manj znani Američan Lief Nordgren (23/45 – 51 odstotkov). Lovorika najslabšega strelca je na Švedskem pripadla Nemcu Simonu Schemppu, še enemu favoritu za kristalni globus, ki se mu je začetek ponesrečil. Na vetrovni tomboli sprinta je zadel dve od 10 tarč (20 odstotkov). Za primerjavo: Klemen Bauer, ki je iz Švedske prišel s spodbudnimi dosežki, je zadel 50 od 61 tarč (82 odstotkov), kar je za Ihanca, ki ne slovi po strelski stabilnosti, zelo spodobna statistika. Ima boljše razmerje kot vodilni v svetovnem pokalu, Francoz Martin Fourcade (40/50 – 80 odstotkov).

Ko v glavi vre, pride do napak v streljanju

Zakaj se je svetovnemu prvaku in tretjeuvrščenemu skupnega seštevka pretekle sezone, s katerim je bil razglašen za princa slovenskega športa v letu 2015, lahko zgodil ta črn teden na strelišču? »Gre za splet različnih vzrokov in kombinacijo malih tegob. Od visokih osebnih pričakovanj, pritiska, velike želje in zunanjih vzrokov, kot je bil veter v sprintu. Ko v glavi vre, pride do napak pri streljanju. Ne gre toliko za tehnične napake pri izvedbi. Odloča glava,« je razloge navajal glavni trener Tomaš Kos.

V biatlonu ima glava odločilno vlogo. Vsaj 70 odstotkov, pravijo. Ko streljanje in sinhronizacija s tekom poteka igraje in sproščeno, je vse zelo enostavno. S pritiskom postane brutalno težko. Vsako dodatno razmišljanje se v streljanju kaznuje. Vsak pomislek o posledicah slabega streljanja denimo prinese kazen. Več zavestno vloženega napora v poskus zadeti tarčo lahko prinese manj zadetih tarč. In v kombinaciji z zunanjimi okoliščinami (veter) se lahko le poslabša. Za streljanje leže, kjer je bil Jakov Fak najbolj nenatančen, je zanka tudi v tem, da biatlonec nikoli ne more med tekmo zgolj po enem zgrešenem strelu ugotoviti, kaj dela narobe. Niti mu trener ne more svetovati in pomagati. Še po tekmi težko. Prav tu ima samozavest ključno vlogo.

Hitro streljanje je merilnik samozavesti

Da Jakov Fak ni bil v stari dobri rutini, kaže tudi strelska analiza na strani Mednarodne biatlonske zveze (IBU). Na večini vseh tekem je streljal razmeroma počasi, kar pomeni previdno, le na dveh postankih na 20 kilometrov je bil hiter in zadel. Tu je verjetno treba iskati eno ključnih težav. Lani je slovel kot eden najhitrejših strelcev. Velikokrat se je približal idealom 25 – 23, kar pomeni čas za pet izstreljenih nabojev v leže in stoje. Hitro streljanje je tudi merilnik samozavesti.

In napoved za Hochfilzen? Jakov Fak je še vedno odličen strelec. V biatlonu velja preprosto pravilo, da odlični strelci ostajajo odlični, povprečni ostajajo povprečni. Velikih nihanj v statistiki skozi daljše časovno obdobje ni. Hiter preobrat na bolje lahko prinese že sprostitev, kot si jo je Jakov Fak privoščil ob vrnitvi v domače okolje: objem s srčno izvoljenko in kakšen dan več s puško ob strani. »Zdaj bo lažje,« je optimistično sporočilo Jakova Faka, ki mu je v oporo dobra tekaška pripravljenost, kar je bistvo biatlona.