Kraljevi klub iz Madrida je črne oblake, ki so se po visokem porazu proti velikemu tekmecu Barceloni (0:4) in neslavnem izpadu iz španskega pokala zgrnili nad njim, skušal pregnati z blestečo predstavo proti Malmu. Galaktiki so Švedom na Santiagu Bernabeu nasuli kar osem zadetkov, polovico od teh pa je dosegel njihov prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo.

Sinoči strelsko zelo razpoloženi Portugalec je s tem postavil tudi nov mejnik skupinskega dela lige prvakov, saj je v tem sklopu tekmovanja dosegel že rekordnih enajst golov. »Ne iščem rekordov, rekordni poiščejo mene,« je svoj dosežek po tekmi pokomentiral 30-letnik, ki ima v ligi prvakov sedaj že 88 zadetkov, oziroma devet več kot njegov najbližji zasledovalec Lionel Messi. Poleg Ronalda sta se sicer sinoči med strelce vpisala še Karim Benzema, ki je dosegel hat-trick in hrvaški vezist Mateo Kovačić.

Na igrišču slavil Real, na tribunah Malmö

Visoki zmagi navkljub pa junaki sinočnjega srečanja za številne niso bili Cristino Ronaldo in druščina, temveč navijači najslabše ekipe skupine A. V špansko prestolnico jih je s Švedske pripotovalo okoli 3500, s svojim športnim navijanjem skozi celotno srečanje pa so si prislužili številne pohvale.

»Čeprav smo zaostajali za osem golov, so prepevali, kot da bi osvojili švedsko prvenstvo. Če smo dobili katerega izmed dvobojev, je to zagotovo tisti na tribuni,« s pohvalami na račun navijačev Malma ni skoparil branilec švedskega prvaka Anton Tinnerholm. Zelo podobnega mnenja je bil tudi njegov soigralec Jo Inge Berget. »Žal mi je za navijače, ki so bili na zadnji tekmi leta izjemni. Zaslužili bi si kaj več,« medtem ko je vezist Malma Oscar Lewicki pripomnil: »Po tekmi so nas navijači priklicali in se nam zahvalili, a zahvala gre njim.«

Velja dodati, da je bila tekma v Madridu bržkone zadnja za trenerja Malma, Norvežana Ågeja Hareida, saj se mu konec leta izteče pogodba. »Ob tako visokem porazu se počutim kot ranjena žival, a hkrati neuspeh sprejemam z razumevanjem. Življenje teče dalje, čeprav ni najbolje, da se je pot končala na takšen način. Svojim igralcem sem se zahvalil in jim zaželel vesel božič. Bili so tako potrti, da jim česa drugega niti nisem mogel reči. Kot sem že ničkolikokrat dejal, so mi fantje zelo pri srcu.«

Legende Uniteda ne delijo optimizma z Van Gaalom

S precej manjšo mero razumevanja pa so poraz sinoči pospremili navijači Manchester Uniteda. Rdeči vragi so gostovali pri Wolfsburgu in za napredovanje iz skupine B potrebovali zmago, a se njihovi načrti niso izšli, saj je bil nemški prvoligaš boljši s 3:2.

Za domačo ekipo trenerja Dietera Heckinga sta zadela Brazilec Naldo (14., 84.) in Portugalec Vieirinha (29.), za Otočane pa nadarjeni francoski mladenič Anthony Martial (10.) in njegov rojak ter posojeni nogometaš madridskega Atletica Josuha Guilavogui, ki je osem minut pred iztekom rednega dela žogo nesrečno poslal v lastno mrežo.

Nogometaši iz Manchestra so tako ligo prvakov sklenili na zanje skromnem tretjem mestu, kar pomeni, da bodo spomladi nastopali v drugorazredni evropski ligi. Za najbolj uspešen angleški klub je to nov spodrsljaj v nizu neuspehov, ki jih beležijo v zadnjih letih. »V tem trenutku se ne morem braniti, saj smo izpadli iz lige prvakov. A velja poudariti, da smo napredovali v ligaškem pokalu, uvrstili smo se v skupinski del lige prvakov, prav tako pa ohranjamo ugoden položaj v prvenstvu. Dejstva torej pravijo, da smo boljši kot preteklo leto,« je ocenil trener Uniteda Louis van Gaal.

Optimizma z Nizozemcem pa ne delita nekdanja igralca rdečih vragov Rio Ferdinand in Peter Schmeichel, ki nista skoparila z grajami na račun predstave moštva z Old Trafforda. »Kot igralca Manchester Uniteda me je sram, da ekipa izpade iz lige prvakov v evropsko ligo. Pričakoval sem mnogo več,« je bil na twitterju neizprosen Ferdinand, Schmeichel pa je zapisal: »Bolj povprečno kot je bilo to, ne more biti. To je bilo vse prej kot dobro. Ekipo čaka še veliko dela.«

Oblak po več kot mesecu dni znova premagan

Na igrišče sta sinoči stopila tudi slovenska predstavnika v ligi prvakov Jan Oblak in Branko Ilić. V neposrednem dvoboju za prvo mesto v skupini C je Atletico Madrid v Lizboni z 2:1 ugnal Benfico. Jan Oblak je za Madridčane branil vso tekmo in prejel sploh prvi zadetek po 30. oktobru. Premagal ga je Kostas Mitroglou v 75. minuti, vendar je bil zadetek Grka premalo za uspeh Portugalcev, saj sta bila pred tem pri gostih uspešna Saul Ñiguez (33.) in LucianoVietto (55.).

Celotno srečanje je odigral tudi Branko Ilić, ki je z Astano gostoval v Carigradu pri Galatasarayju. Kazahstanci so v 62. minuti celo povedli in bili na pragu uvrstitve v evropsko ligo, a jim je načrte zgolj dve minuti kasneje z izenačujočim zadetkom prekrižal Selcuk Inan ter s tem postavil končni izid 1:1.