Ali bodo banke 90,81 odstotka trebanjskega Trima prodale poljskemu skladu Innova ali irski družbi Kingspan, sicer največjemu Trimovega konkurentu, še vedno ni jasno, vsaj uradno ne, čeprav naj bi se to zgodilo že sredi prihodnjega tedna. Delavci, trenutno jih je v Trebnjem zaposlenih 347 (v skupini okrog 700), pa se bojijo za svojo prihodnost. Od potencialnih kupcev želijo zagotovila, da bo podjetje v sedanjem obsegu ostalo v Trebnjem. Niso jih dobili, saj jim ni uspelo priti v stik z družbama.

Od vlade pričakujejo, da bo prodajo družbe ustavila. Predsednik uprave Trima Igor Kržan včeraj prodajnega postopka ni želel komentirati. Prav tako prodaje ne komentirajo v NLB, ki je pooblaščenka konzorcija bank za vodenje prodajnega postopka.

Delavci želijo zagotovila, da podjetja ne bodo selili

»Prodajni agent nam je odgovoril, da s potencialnimi kupci ne moremo stopiti v stik, preden prodaja ne bo zaključena, kar se nam zdi zelo čudno,« pravi predsednik sindikata Skei v Trimu Peter Štrekelj. »Želimo zgolj zagotovila, da bo Trimo še naprej posloval v sedanjem obsegu, da bo sedež podjetja ostal v Trebnjem ter da tu ostanejo razvoj, marketing, naši paradni konji, ne pa da jih bodo selili na Madžarsko ali kam drugam.«

Trimo pod novim vodstvom dobro posluje. Glede na lansko leto bodo plan presegli za 27 odstotkov. Tudi dobička bo okrog tri milijone, lani je bila izguba. Trimo je paradni konj trebanjskega gospodarstva, ki ima dovolj znanja za nadaljnji razvoj, jasno pa je, da brez dolgoročnega strateškega partnerja ne bo šlo.

»Menimo, da vsak resen kupec ne bi smel imeti težav, da se predstavi zaposlenim ter z nami ustrezno skomunicira svojo strategijo prihodnjega poslovanja družbe. Prav tako s tem ne bi smeli imeti težav prodajalci,« pravi Štrekelj, ki je prepričan, da ima vlada moč, da prodajo ustavi.

Kot smo poročali, so banke lansko leto s konverzijo 13,2 milijona evrov terjatev v kapital dokapitalizirale Trimo ter družbi odobrile petmilijonsko likvidnostno posojilo, ki pa ga je ta v večji meri porabila za poplačilo zapadlih obveznosti do dobaviteljev. Trimo je v devetih mesecih ustvaril 59,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 2,75 milijona evrov čistega dobička. Skupina Trimo je devetmesečje zaključila z 91 milijoni evrov prihodkov in 3,1-milijonskim čistim dobičkom.

Prvič po letu 2009 naj bi Trimo letos posloval pozitivno. Prihodki naj bi znašali 81 milijonov evrov oziroma za desetino več od načrtovanih, na nivoju skupine pa več kot 120 milijonov evrov. Trimo, katerega najpomembnejši trgi so trenutno Nemčija, Rusija in Velika Britanija, je v zadnjih mesecih pridobil nekaj večjih referenčnih projektov, kot so logistični centri za vodilne evropske ponudnike logističnih storitev, večji poslovni objekt v Singapurju ter nastanitveni objekti za begunce v Nemčiji.