Prvi mož hrvaškega nogometnega prvaka, ki je bil sredi preteklega meseca aretiran zaradi nepravilnosti pri prestopih nogometašev, se bo lahko branil na prostosti. Okrajno sodišče je namreč zavrnilo pritožbo tožilstva in Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) ter potrdilo predhodno odločitev preiskovalne sodnice, da lahko izvršni predsednik Dinama proti plačilu varščine v višini 1,85 milijona evrov zapusti zapor.

Poleg Mamića se bodo na prostosti v primeru vplačane varščine lahko branili tudi preostali osumljeni v korupcijskem primeru. Mamićevemu sinu Mariu je bila določena varščina v višini 660 tisoč evrov, dvema osumljenima posrednikoma Sandru Stipančiću in Igorju Kroti pa 520 oziroma 260 tisoč evrov.

Poleg omenjeni četverici so hrvaški preiskovalci pretekli mesec prostost odvzeli tudi izvršnemu predsedniku Hrvaške nogometne zveze (HNS) Damirju Vrbanoviću, a so ga kmalu po pričetku preiskave izpustili na prostost.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik okrožnega sodišča v Zagrebu Krešimir Devčić, zaenkrat še ni jasno, ali bo Zdravko Mamić varščino položil v gotovini ali pa bo zastavil nepremičnino, je pa že znano, da je sodišče 56-letniku izdalo tako prepoved delovanja v Dinamu kot tudi komuniciranja z vpletenimi v postopku. Med drugim Mamić ne bo smel komunicirati nit s svojim bratom in trenerjem zagrebškega kluba Zoranom Mamićem.

Nova preiskava Uskoka proti najvplivnejšemu možu v hrvaškem nogometu je sicer rezultat večmesečnega nadzora, ki ga je upravljal urad za odkrivanje davčnih goljufij na ministrstvu za finance. Osumljene bremeni, da so nogometni klub Dinamo med letoma 2004 in 2015 oškodovali za več kot 80 milijonov kun (10,5 milijona evrov). Med drugim naj bi nezakonito poslovali s pomočjo agencije Mamić Sport Agency (MSA), ki je vodila del transferjev nekaterih nogometašev Dinama, denar pa so nato nakazovali v številna podjetja v davčnih oazah.