Potem ko sta odpadli tekmi v Kuusamu na Finskem, smučarji skakalci nimajo sreče z vremenom niti v Lillehammerju na Norveškem. Najprej je zapadlo 25 centimetrov snega, nato je začel pihati še veter, zato so skakalci dopoldne ostali brez dveh serij za trening. Zvečer so se vrnili na skakalnico, kjer so s številnimi prekinitvami opravili vsaj eno serijo za trening, ki pa je trajala poldrugo uro, zato so kvalifikacije preložili na danes ob 15.15 namesto poskusnega skoka. V konkurenci 73 skakalcev so bili Slovenci na treningu z izjemo Petra Prevca (127 m, 7. mesto) v ozadju: 52. Domen Prevc (108,5 m), 53. Jurij Tepeš (108,5 m), 55. Anže Semenič (101,5 m), 58. Robert Kranjec (112,5 m) in 63. Anže Lanišek (101,5 m). Najdlje je skočil Norvežan Joacim Bjoereng (137 m), ki nastopa v nacionalnem paketu.

»Po takšnem treningu je seveda težko povedati kaj pametnega. To je bil šele prvi skok za spoznavanje s skakalnico in prilaganje na večjo napravo, potem ko smo dva dni trenirali v Planici na srednji skakalnici. Ni nobenih razlogov za paniko. Veter je pihal v hrbet s hitrostjo do šest metrov na sekundo, zato so dvigovali nalet od 11 do 16. Vremenska napoved glede vetra pač ni obetavna,« je iz Lillehammerja včeraj sporočil selektor slovenske reprezentance Goran Janus. Začetek današnje tekme je predviden ob 16.45, jutrišnje pa ob 14.45.

Bodoča učiteljica Maja Vtič do uspeha kariere

Sedemindvajsetletna Maja Vtič iz Mirne na Dolenjskem je na uvodni tekmi pete sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske pokazala izjemno psihično trdnost, ki ji je manjkala v preteklosti. Pred dvema sezonama je v Sočiju zapravila olimpijsko kolajno (6. mesto), v lanski sezoni je bila po prvi seriji trikrat na stopničkah, v drugi pa ni zdržala psihičnega bremena in po napakah zdrsnila z njih. Včeraj je v prvi seriji z najdaljšim skokom dneva 101,5 metra vrgla tekmicam rokavico, kar ji je prineslo drugo mesto za japonsko zvezdnico Saro Takanaši. V finalu se ni zmedla, čeprav je imela tik pred tem, ko bi sedla na startno klop, velike težave z vezmi. Potrebovala je nekaj minut, da jih je ob pomoči osebja na naletu odpravila. Ostala je mirna in s 93 metrov dolgim skokom brez težav ubranila drugo mesto, medtem ko je bila drobcena 19-letna Takanašijeva znova razred zase.

Vtičeva je spretno unovčila bogate izkušnje. V svetovnem pokalu ima 58 tekem in je tudi tretja najstarejša tekmovalka v karavani za 32-letno Avstrijko Danielo Iraschko Stolz, lansko zmagovalko svetovnega pokala, ki je bila včeraj četrta, in za 31-letno Norvežanko Line Jahr. Vtičeva je dosegla največji uspeh kariere, pred tem je bila na stopničkah le še 1. februarja lani v Hinzenbachu (3. mesto). »Presenetila sem samo sebe. Niti sanjati nisem upala, da bom že na prvi tekmi na stopničkah. Ko si v dobri formi, uživaš na vsaki skakalnici,« je povedala Maja Vtič, članica SK Zabrdje in bodoča učiteljica razrednega pouka.

Slovenščina ob nemščini najpogostejši jezik med trenerji

Ob dosežku Vtičeve se je oddahnil glavni trener slovenske reprezentance Stane Baloh s pomočnikom Primožem Peterko. Druge Slovenke – Špela Rogelj (19. mesto), ki je lani v Lillehammerju zmagala, Katja Požun (26.), Ema Klinec (32.) in Urša Bogataj (40.) – so zaostale za pričakovanji. »Odlično. Maja mi je polepšala dan, potem ko sem bil po prvi seriji nad ostalimi štirimi malo razočaran, ker so imele slabe razmere v zraku in delale napake pri odrivu. Ne poznam trenerja, ki ne bi bil zadovoljen, če je njegova tekmovalka na stopničkah. Punce imajo potencial, delamo dobro, a bo treba še bolje,« je povedal glavni trener Stane Baloh, ki se na trenerski tribuni odlično počuti. Slovenščina je na njej ob nemščini najpogostejši jezik. Vasja Bajc vodi reprezentanco ZDA, Matjaž Triplat Rusijo, koroški Slovenec Janko Zwitter pa Italijo. Druga izmed 19 tekem za svetovni pokal bo naslednji teden v Nižnem Tagilu v Rusiji.

Izidi, svetovni pokal – ženske: 1. Takanaši (Jap) 251,7 (95,5, 87,5), 2. Vtič (Slo) 240,2 (101,5, 93), 3. Lundby (Nor) 233,6 (92, 96), 19. Rogelj 202,7 (84, 86,5), 26. Požun 195,3 (83,5, 85), 32. Klinec 92,9 (82,5), 40. Bogataj (vse Slo) 61,3 (75,5).