Sneg in zima sta prekinila vrtnarsko sezono, a to ne pomeni, da lahko na vrt pozabimo. Te dni je zadnji čas, da poskrbimo za ptice, ki so tudi del vrta. Ob skrbi za ptice seveda najprej pomislimo na ptičjo hišico. To je prava znanost in oblik hišic je toliko, da se zdi, kot da za njihovo načrtovanje obstaja poseben arhitekturni biro. Med idejami za hišice je nekaj prav neverjetnih. Med bolj neposrečenimi je denimo ideja, da prazen tulec toaletnega papirja debelo namažite s kikirikijevim maslom, povaljajte v semenih, nato pa ga obesite na drevo. Ideja je res preprosta in odlična. Lani smo jo naredili in ptice so bile zadovoljne. A kaj ko je krmilnica iz toaletnega papirja funkcionirala le do prvega dežja.

Nikar v žive barve

Zato so razne instant različice hišic bolj vprašljive. Prav tako za naše kraje ne pridejo v poštev krmilnice v obliki pladnjev, saj hrano v hipu zasuje sneg. Pri šolskem likovnem pouku in v vrtcih je zelo priljubljeno izdelovanje krmilnic iz plastenk. V principu deluje, problem je le to, da so plastenke navadno prozorne, tako da ptice pogosto namesto semen kljuvajo plastično steklenico. Zato je bolje, da namesto plastenke za vodo po istem principu uporabite tetrapak, v katerem je bil sok, ali pločevinko za kavo. Seveda so odlične prave ptičje hišice, lesene, s streho. Te hišice privabijo različne vrste ptic, od vrabcev, kosov do taščic, celo večje grlice se pridejo pogostit v hišico, če je le dovolj velika. Izdelava lesene hišice ni zapletena. Pomembno je, da je streha dovolj velika, da bo pred dežjem in snegom popolnoma zaščitila ptičjo hrano. Ko barvate hišico, je sicer zaželena kreativnost, a raje ostanite v naravnih barvnih odtenkih. Žive barve pticam niso tako privlačne kot nam.

Lojne ptičje pogače

Za nekatere ptice, posebno za sinice, pa je najboljši posladek lojna ptičja pogača. Seveda lahko v trgovini kupite že narejene lojne kroglice, a je veliko zabavnejše, če jih naredite sami. Vse, kar potrebujete, so loj, vreča ptičje hrane, vrvica in nekaj različnih lončkov. Uporabite lahko jogurtne lončke, odlično se obnese kokos, neuničljivi so tudi manjši lončeni lončki za rože. Princip izdelave lojnih pogač je enak, ne glede na to, v kakšne lonček jih boste zlili. Loj narežite na manjše kose in ga stopite. Nato v razmerju 1:2 v stopljeni loj stresite različna semena, najbolje kar mešanico ptičje hrane. Zmes nato zlijte v pripravljene lončke, ki ste jim pred tem naredili luknjico in vanjo pritrdili vrvico, navezano na vejico. Pustimo, da se vse skupaj ohladi in strdi. Lojne ptičje torte lahko damo tudi v hladilnik, da bodo ostale trde. Namesto v lončke lahko zmes vlivamo tudi v večje modelčke za piškote, ki smo jih položili na papir za peko, ali v kalupe za kolačke. V tem primeru ne pozabimo v pogačo zapičiti vejico, da bomo kasneje lahko napeljali vrvico za obešanje. Odlična ideja so tudi storži – v tem primeru jih le pomočite v stopljen loj in nato posujete s semeni ter z vrvico obesite na drevo.

Hišico ali pogačo obesimo na tako mesto, da ga vidimo iz sobe. Dostopno mora biti tudi v visokem snegu, saj je pozimi skoraj obvezno vsakodnevno hranjenje. Stara semena v hišici občasno odstranimo, da ne začnejo plesneti. In še opozorilo: ko prvič obesite krmilnico ali pogačo, ni rečeno, da bodo ptice nemudoma prišle na gostijo. Tako kot ob odprtju nove restavracije navadno mine nekaj časa, da se razve o dobri hrani.