Davidovo vino
Za čudež v Kani Galilejski je svojčas pri nas veljalo, da ga lahko ponovi vsak gostilničar. Vino je bilo resda malce bolj vodeno, a kdo bi vedel, s kakšnim so na Marijino prošnjo stregli na svatbi ob galilejskem jezeru pred dobrima dvema tisočletjema. Je pa menda zdaj že bolj jasno, kakšnega naj bi stregli, preden ga je siromašni družini mladoporočencev zmanjkalo. Za to ni bil potreben čudež, ampak znanost. Eliyashiv Drori, enolog, se je pod okriljem univerze Ariel na Zahodnem bregu že pred štirimi leti lotil iskanja trt, katerih DNA ni mogoče povezati s katerokoli tujo in zato zagotovo izvira z območja ob reki Jordan. Doslej so identificirali okoli 120 takšnih unikatnih različic grozdja, o katerem je veliko zapisanega tudi v judovskih svetih spisih, za okoli dva ducata med njimi pa Drori ugotavlja, da so primerne za pridelavo vina. Poskusno so ga letos prvič vzgojili za komercialno rabo, in sicer 2500 steklenic, ki so naprodaj po 120 šekelov ali nekaj manj kot 30 evrov. Drori in njegovi študentje so se na lov za trtami iz starih judovskih spisov podali s precejšnjimi težavami. Iskati so jih morali med divjimi poganjki, saj je dolgoletna muslimanska vladavina s prepovedjo alkohola na tem območju povzročila, da so kultivirane trte izginile. Analize DNA, ki jih opravljajo s pomočjo arheoloških najdb, med katerimi so bili v bližini jeruzalemskega starega mesta tudi ostanki grozdja, starega okoli 3000 let, naj bi jim pomagale odkriti, kakšno vino je pil denimo kralj David, in ga tudi novodobno vzgojiti. V izraelskih vinogradih zdaj prevladujejo cabernet sauvignon, carignan in merlot, v nekoliko manjši meri pa shiraz, argaman in petite sirah. Preden so odkrili marawi in jandali, je prevladovalo prepričanje, da na ozemlju Izraela ni avtohtonih vinskih vrst, čeprav je, kot pravi Drori, iz zgodovine in najdb preš iz antične dobe znano, da so izvažali vino, še preden so Francozi sploh pomislili nanj. Ti so ga resda v 19. stoletju znova zanesli v tedanjo Palestino s trtami iz Bordeauxa, izraelski enolog pa upa, da bodo po svetu znova postala znana vina iz biblijskih časov hevroni, dabouki, marawi, halbani, sharwishi, hamdani in jandali med belimi, med rdečimi pa zeitani, karkashani, razaki, karashi in baladi.