Novi urgentni center so začeli graditi pred manj kot letom dni, konec oktobra letos pa je bil dokončan. Razprostira se na 1100 kvadratnih metrih površin, med novimi urgentnimi centri pa je edini, ki bo začel delati s popolnoma novo opremo. Delovanje urgentnega centra bo pomembno spremenilo način oskrbe urgentnih pacientov. »Deloval bo kot samostojna enota. Vsi urgentni pacienti bodo vstopali v center skozi en vhod, z izjemo tistih kritično bolnih in hudo poškodovanih. Paciente bomo glede na težave razporejali v določene stopnje nujnosti obravnave,« je povedala Dunja Savnik Winkler, pomočnica direktorice za strokovno medicinske zadeve. »Življenjsko ogrožene paciente bomo obravnavali v rdečem sektorju, manj nujne primere, ki lahko na obravnavo počakajo do deset minut, bomo obravnavali v oranžnem, do 60 minut v rumenem in do 120 minut v zelenem sektorju. Tiste najmanj nujne primere pa bomo obravnavali znotraj štirih ur v modrem sektorju,« je dodala Winklerjeva.

Dovoljenje za dodatne zaposlitve

V urgentnem centru bomo imeli tudi enoto za opazovanje in nadzor, posebno enoto za oživljanje, operacijsko dvorano, prostor za male posege, mavčarno in še nekatere prostore.

Po besedah direktorice šempetrske bolnišnice Nataše Fikfak imajo trenutno okoli tisoč zaposlenih. »Od ministrstva za zdravje smo dobili soglasje za nove zaposlitve. V centru bodo zaposlili deset diplomiranih in devet srednjih medicinskih sester ter štiri bolničarje. Poleg njih pa še sedem administratorjev in štiri čistilke. Potrebovali bomo tudi nekaj novega tehničnega kadra. Te zaposlitve bodo prišle na vrsto pozneje,« je naštevala Fikfakova.

Mobilna enota z zdravnikom še naprej ostaja na mestu sedanje urgence v novogoriškem zdravstvenem domu. »Selila se bo samo ambulanta. Zdravstveni dom je po zadnjem dogovoru dolžan zagotoviti kader za modro-zeleni sektor v novi urgenci. Odslej bodo namreč vse obravnave v Šempetru,« je še pojasnila direktorica splošne bolnišnice.

Povečevanje števila urgentnih bolnikov

Na urgentni center v Novi Gorici je bilo doslej vezanih okoli 40.000 pacientov na leto, kar pomeni nekaj več kot sto na dan. Število pa se povečuje, pravijo v šempetrski bolnišnici. Vse več je urgentnih bolnikov tudi iz idrijsko-cerkljanskega in postojnsko-kraškega območja.

»Veliko strokovnih razprav in analiz je pokazalo, da trenutni sistem zagotavljanja urgentne službe v bolnišnicah in zdravstvenih domovih po Sloveniji ni optimalen. Zato si tudi v šempetrski bolnišnici prizadevamo dejavnost urgentnih centrov čimbolj poenotiti, da se bo dejavnost v enem najtežjih delov medicine tudi v naši bolnišnici začela razvijati in se umeščati, kot je to praksa drugod po svetu,« je opozorila Dunja Savnik Winkler.