S prireditvijo Večer zvezd so kolesarji potegnili zastor za sezono 2015. Za kolesarja leta sta bila pričakovano proglašena gorska kolesarka Tanja Žakelj in cestni kolesar Simon Špilak, a brez dilem znova ni šlo.

Za kolesarja leta, ki prejme zlato kolo, so šele tretjič v zadnjih osmih letih izbrali najboljšega Slovenca na svetovni lestvici. Prekmurec iz Tišine je prišel na vrsto šele v tretji sezoni, ko je končal podobno visoko v svetovni seriji WT. Nekaj negotovosti je bilo tudi letos, čeprav je kolesar Katjuše zgodovinsko visoko (16. mesto) in mu celo med slovenskimi športniki v najbolj globalnih panogah (skoraj) ni podobnega. Zadnji dve leti sta pri članih predsedstva Kolesarske zveze Slovenije (KZS), ki glasujejo, prednost dobila Matej Mohorič z naslovom svetovnega prvaka do 23 let in Luka Mezgec s prvo slovensko etapno zmago na italijanskem Giru. Jan Polanc letos ob ponovitvi tega dosežka na Giru ni dobil podpore.

Da omenjeni izbori niso brez (moralnih) dilem, se je izkazalo tudi med kolesarkami. Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič sta imeli zelo podobno uspešno sezono, slednja tudi z bronasto kolajno z evropskega prvenstva, kar bi verjetno pretehtalo. Zaradi suspenza po pozitivnem dopinškem testu, po katerem se je s partnerjem in bivšim selektorjem za gorsko kolesarstvo Robertom Pintaričem povsem umaknila s scene, se Klemenčičeve seveda sramujejo. Dilema ostaja. Pozitivni dopinški test je iz leta 2012, primer pa UCI, v pristojnosti katerega je, še ni zaključil. Tako se še vedno lahko zgodi, da bo letošnji dosežek Klemenčičeve obveljal.

Kako zlahka vodilni na KZS »popravljajo« nedorečene zadeve za nazaj, je pokazala razglasitev najboljših cestnih kolesarjev za pokal Slovenije v članski kategoriji. Tekmovanja med sezono niso razpisali, niti ga niso posamezni organizatorji dirk omenjali v razpisih, niti ga KZS ni vodila na spletni strani, dokler na to konec oktobra nismo začeli opozarjati pri Dnevniku. In so se vrgli na delo, sešteli in razglasili med zvezdami. A so to opravili površno. V klubski razvrstitvi so poleg napačnega seštevka točk na drugo mesto uvrstili KD Rog in na četrto Radensko Ljubljana. Gre za en klub.