Nastop gorskih kolesark Tanje Žakelj in Blaže Klemenčič na današnji dirki 26. svetovnega prvenstva v gorskem središču Vallnord v Andori bo v središču zanimanja slovenske kolesarske populacije. Najboljši slovenski kolesarki nista v krogu favoritinj za kolajne, kot Klemenčičeva omenja Francozinjo Pauline Ferrand - Prevot, sicer najbolj vsestransko kolesarko na svetu, in dansko predstavnico Anniko Langvad, ki je slavila na zadnji dirki svetovnega pokala. Obe na glas poudarjata, da so vse želje usmerjene proti tistemu, kar še manjka v njunih zbirkah uspehov – kolajna. Bo kateri uspel napad iz druge vrste in bo pripravila presenečenje, kar se zgodi skoraj na vsakem prvenstvu, bo jasno danes po 12. uri, ko je start ženskega olimpijskega krosa. Za Klemenčičevo in Žakljevo je oteževalna okoliščina nastop na veliki nadmorski višini 2000 metrov, za kar se nista posebej pripravljali.

Ta konec tedna bo pod drobnogledom tudi nastop Grega Boleta (CCC Sprandi) na današnji klasiki Pariz–Bruselj. Dirka sicer ne šteje v niz svetovne serije WT, a je pomembna za stopnjevanje pripravljenosti za najpomembnejšo reprezentančno dirko leta. Okoli Boleta selektor Gorazd Štangelj sestavlja ekipo za nastop na svetovnem prvenstvu cestnih kolesarjev v Richmondu zadnji septembrski konec tedna. Bole je v nedeljo zablestel na VN Plouaya v Franciji s četrtim mestom. To je bil največji letošnji uspeh slovenskih kolesarjev na enodnevnih dirkah.

»Očitno mi je klasika v Plouayu pisana na kožo. Nisem čutil, da sem v posebno dobri formi, a so se mi noge po 200 kilometrih lepo zavrtele. Bilo je nekaj okoliščin, ki so bile daleč od optimalnega razpleta. Lahko bi bil na stopničkah,« je okoliščine uspeha, kjer je leta 2011 dosegel edino slovensko zmago na dirkah WT, opisal Grega Bole. Prav njegove besede dvigujejo optimizem pred SP.

Gorazd Štangelj se je že odločil, da bo poleg Boleta in Luka Mezgeca, ki se dobro drži na španski Vuelti, na SP računal na Luko Pibernika, Jana Polanca in Kristijana Korena, ki bodo na SP vozili tudi v ekipni vožnji na čas za svoje ekipe Lampre in Cannondale. Odloča se še o šestem članu, to je najboljšem etapnem kolesarju Simonu Špilaku, ki te dni vozi preizkušnjo Po Alberti v Kanadi. Za Prekmurca, ki se zadnja leta ni odzval na reprezentančne akcije konec septembra, bo odločilen nastop na VN Montreala in Quebeca 11. in 13. septembra. V čakalnici ima Štangelj na rezervni klopi veterana Boruta Božiča, 25. v Plouayu.

Čeprav je od dirke minilo že nekaj dni, ima Boletov dosežek še eno neljubo okoliščino, ki slovenskemu cestnemu kolesarstvu ni v prid. Boletu kot kolesarju ekipe CCC iz drugega razreda UCI se ne prišteva točk v razvrstitev World Tour. Tako je pač diskriminacijsko pravilo UCI. Slovenija je tako ostala brez še kako dobrodošlih 40 točk, kar bo pomembno konec leta, ko se bodo delile kvote nastopa za olimpijske igre v Riu. Reprezentance, uvrščene do petnajstega mesta na lestvici WT ob koncu leta, bodo imele na olimpijski cestni dirki možnost nastopa s štirimi kolesarji. Nižje uvrščene reprezentance s tremi. Slovenija je trenutno dvanajsta (294 točk), do 37 točk manj pa ima kar pet reprezentanc (Portugalska, Švica, Poljska, Rusija, Slovaška).

Že vsaka morebitna točka Luke Mezgeca na španski Vuelti bi bila zlata vredna. Na smolo reprezentance gre Mezgecevi ekipi v Španiji odlično, Tom Dumoulin je tretji skupno, John Degenkolb pa na dosegu majice sprinterja, zato so pomočniki, kot je Mezgec, polno zaposleni. mm