Nekateri založniki naj se zakona ne bi držali, je bilo slišati na sejmu. Obvoz naj bi našli tako, da kot prvi prodajni dan preprosto objavijo zgodnejšega, kot je knjiga v resnici na voljo v prodaji. Zavednejši založniki in knjigotržci so takim primerom skupaj brali moralistične cvetke o tem, kako znamo Slovenci vijugati med zakoni in kako je smiselnost zakona vprašljiva, če se ga eni držijo, drugi pa goljufajo.

Malce smo se razgledali po knjigotrštvu, da bi našli kakšen problematičen ali vsaj mejen primer in ni bilo treba iskati dolgo. Mladinska knjiga, ki sicer velja za največjo zagovornico enotne cene knjige, saj zakon rešuje tudi njeno knjigarniško mrežo, članom svojega knjižnega kluba Svet knjige ponuja še sveže knjige po rednih cenah (ponudba sliši na ime BonusPLUS), na katere zaradi omenjenega zakona ne more dati popusta. A kupec prek nakupa take knjige prejme vsaj 10-odstotni popust za nakup katerega koli izdelka iz rednega klubskega programa v treh mesecih po nakupu. Tako kupec vendarle pride do popusta, da je zadoščeno zakonu, pa ga mora unovčiti na drugem artiklu. Povedano drugače: nakup novosti je za člane knjižnega kluba ugodnejši kot za običajne kupce.

Podobno naj bi počel eden od spletnih trgovcev s knjigami in sliši se, da naj bi se tak način prodaje knjig že širil med drugimi knjigotržci. Po neuradnih informacijah je pozitivno mnenje o takem načinu prodaje podala tudi tržna inšpekcija, prav tako naj bi bilo seznanjeno ministrstvo za kulturo, kjer je zakon nastal. Pristojni organi ne vidijo problema, v vseh pogledih je vse lepo in prav. Nauk zgodbe? Pomagaj si sam in zakon o enotni ceni knjige ti bo pomagal.