»V tako zahtevnih pogojih, kot so bili v jutru pred kvalifikacijami sprinta, imamo skoraj vedno težave s pripravo smuči. In tudi tokrat smo jih imeli. Najslabše se je priprava smuči posrečila pri Vesni Fabjan,« je Marko Gracer, glavni trener slovenske tekaške reprezentance, navrgel izgovor ob uvodnem dnevu 35. sezone svetovnega pokala. V Ruki, na prizorišču nordijske otvoritve, se nobena od štirih slovenskih tekačic ni prebila skozi kvalifikacije v izločilne teke sprinta v klasični tehniki, ki je štel kot uvodna etapa tridnevnega mini toura. Še najbližje trideseterici je bila Alenka Čebašek (36. mesto), ki je dodatno priložnost zgrešila za 96 stotink sekunde. Ob Niki Razinger (44.) in Lei Einfalt (59.), ki so jo sicer prehitele le štiri tekačice istega letnika ali mlajše, je bila Fabjanova (le) 61.

Novozapadli sneg, temperatura okoli nič stopinj in hitre spremembe vlažnosti zraka, ki naglo spreminjajo strukturo snega, so najzahtevnejši pogoji za pripravo smuči za klasično tehniko in nočna mora serviserjev. Manjše reprezentance, kot je slovenska, osma v pokalu narodov pretekle sezone, se v takih pogojih težje znajdejo kot velike. Med trideseterico je bilo le šest posameznic iz srednje Evrope ter šest Švedinj (2. Stina Nilsson), štiri Finke in Američanke ter sedem Norvežank, ki so tudi z zmago olimpijske prvakinje Maiken Caspersen Falla napovedale ohranitev primata brez Marit Bjorgen.

Alenka Čebašek, lani s petnajstimi uvrstitvami med trideseterico, se na smuči ni izgovarjala: »Smučke sem imela dobre in kar hudo mi je, ker tega nisem zmogla izkoristiti. Bila sem pač malo prepočasna. Glede na razmerje števila tekačic posameznih reprezentanc je res verjetno, da so smuči odločale, samo še vedno mislim, da sem imela dobre smuči.« Slovenski četverici ostaja le upanje na boljše nadaljevanje na današnji petkilometrski drsalni preizkušnji. Glede na primerjave z najboljšimi Švedinjami na tekmi FIS v Bruksvallarni upravičeno. Nemara bo v takih okoliščinah še očitnejša odsotnost mlade mamice Katje Višnar in Anamarije Lampič, ki se je zaradi ponavljajočih se težav s srcem morala vrniti s priprav v Skandinaviji, kjer je kazala zavidljivo visoko pripravljenost. Katja, lani druga, je vseeno krojila vrstni red – med tekači. Potem ko se je očka Ola Vigen Hattestad zaradi rojstva sina Ludviga odpovedal tekmi v Ruki, je priložnost kot rezervist dobil Sondre Turvoll Fossli, to izkoristil in zmagal pred rojakoma Brandsdalom in zvezdnikom Pettrom Northugom. »Ob tej priložnosti se moram zahvaliti Katji (Višnar), da je pohitela z rojstvom Ludviga, sicer niti priložnosti ne bi dobil,« se je v Ruki šalil junak Fossli.

Brutalni boj s severnjaki je v eni najzahtevnejših športnih panog prvič izkusil Miha Šimenc. 20-letni Logatčan, najmlajši v konkurenci, je končal 93. med 116 tekači. Ni bil v družbi eksotov. Slovenski tekaški up prihodnosti je za sekundo prehitel Martina Fourcada, najboljšega biatlonca zadnje dobe. Francozov izziv je današnja tekma na 10 kilometrov drsalno, a je zaradi pravil FIS za etapne preizkušnje (Mini tour, Tour de Ski, Ski tour Kanada), ki bodo še posebej zaznamovale 35. sezono, moral na start tudi v klasiki. »Želim izkoristiti priložnost. S tem sem le odprl vrata, a ne morem reči, kaj bo naprej. Ta dosežek pa ni tisti, zaradi katerega se bi v prihodnosti odločil za tekme tekačev,« je bil razočaran Fourcade. Brani čast vseh biatloncev. Koliko biatlonci zmorejo med tekači, je večno vprašanje zimskih lovcev, tudi Jakova Faka.

Sicer slednji že težko odšteva dneve do nedeljske tekme mešanih štafet v Oestersundu. »Tekmovalni občutek narašča, motivacija je na visoki ravni,« pravi. Glavni trener Tomaš Kos sicer uradno še ni razkril postave za nedeljsko tekmo mešanih štafet. »Čakam, da najprej povem tekmovalcem,« razloži in namigne, da posebnosti ni in niti nobene velike skrivnosti glede na izbor, ki ga ima. Zasedba Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak je bila srebrna na SP 2012 in lani šesta na tem prizorišču v osrednji Švedski, kjer so snežni pogoji celo najboljši v zadnjih letih.

»Tekme mešanih štafet so kot nalašč, da tekmovalci dobijo pravi tekmovalni občutek, a ob tem niso tako napeti in živčni, kot bi bili na posamični tekmi, ki sledijo,« je z večernega treninga s strelišča pojasnil Kos. »Hkrati je to kratka tekma, kjer velikih zaključkov ne bo mogoče delati. Obeta se hitra in ledena smučina, zato razlike v teku predvidoma ne bodo velike, bo pa pomembna zbranost na strelišču. Še posebno če bo vetrovno. Imam dober občutek, vsi so zdravi. Napoved? Počakajmo, kmalu bo realna slika na dlani.«