Sedem zaporednih porazov med evropsko elito in negativna statistika sedmih medsebojnih tekem s Kielom (dve zmagi, pet porazov) je popotnica, s katero gredo pivovarji v boj z 20-kratnimi nemškimi prvaki. A v celjskem taboru upajo, da bodo končno prekinili črni niz in da se bo ponovil zdaj že davni 17. november 2012, ko je Kiel moral podpisati kapitulacijo v Zlatorogu (31:28). Prav na nedavnem gostovanju pri trikratnem prvaku Evrope (2007, 2010, 2012) so bili Celjani blizu velikemu podvigu: šest minut pred koncem so vodili z 31:28, nato pa je Kiel naredil delni izid 6:0 in gostujoče sanje o uspehu so bile uničene.

»Zaradi številnih poškodb in drugih težav tako posamezniki kot ekipa oscilirajo, zato še nismo na optimumu oziroma na ravni, ki smo jo sposobni prikazati. V slovenski ligi je pogosto dovolj deset, petnajst minut dobre igre, da zlomiš nasprotnika, v Evropi je to absolutno premalo. V Kielu smo dobro odigrali skoraj 55 minut, a je bilo to premalo za uspeh, tokrat jih moramo 60,« pred zadnjo evropsko tekmo v Zlatorogu v letu 2015 pravi trener Branko Tamše. A tako, kot se vleče niz evropskih porazov (prvo in edino zmago so Celjani dosegli 19. septembra proti Bešiktašu v Turčiji), se nadaljuje tudi niz poškodb in drugih zdravstvenih težav. Blaž Janc je zaradi viroze obležal v postelji, na sredini tekmi proti Slovenj Gradcu je Ivan Gajić ob obrambi dobil močan udarec v oko (zato je obsedel na klopi s povezanim očesom), konca dvoboja na Koroškem ni dočakal niti Šime Ivić...

Medtem ko so Celjani na generalki za evropski dvoboj v gosteh premagali Slovenj Gradec (32:21), je Kiel na derbiju 14. kroga pred 10.825 gledalci doma premagal drugouvrščeni Melsungen z 32:27, blestela pa sta Domagoj Duvnjak (9 zadetkov) in Rune Dahmke (8), ki sta skupaj dosegla več kot polovico zadetkov za ekipo z vzdevkom zebre zaradi črno-belih dresov. A Kiel, ki je s proračunom skoraj 10 milijonov evrov drugi najbogatejši rokometni klub na svetu – pred njim je le francoski Paris St. Germain s slabimi 17 milijoni evrov –, je še vedno le četrti v nemški ligi, za vodilnim Rheinom Neckarjem pa zaostaja šest točk.

Celjski klub je pripravil posebno presenečenje: vsi policisti in vojaki, ki pomagajo med begunsko krizo, si bodo lahko tekmo s Kielom ogledali brezplačno (do včeraj so razdelili že več kot 500 vstopnic). »Upam, da bomo pripravili načrt, na osnovi katerega bi moji fantje svoj gol varovali tako dobro, kot naši policisti in vojaki varujejo slovensko mejo,« je dejal trener Tamše. Kljub želeni policijsko-vojaški pomoči čaka Celjane težko delo proti ekipi, ki ima zvezdnike iz devetih držav (Danska, Hrvaška, Brazilija, Norveška, Švedska, Španija, Srbija, Francija, Nemčija). A sočasno tudi drži, da ekipa islandskega trenerja Alfreda Gislasona ne blesti niti v nemški ligi niti v ligi prvakov, v kateri ima po osmih krogih le polovičen izkupiček: po štiri zmage in poraze.