Naj se trese Zlatorog – to je uradni slogan, s katerim celjski klub napoveduje letošnjo domačo premiero v Evropi v dvorani, ki naj bi bila polna do zadnjega kotička. Celjani so se na evropskih tekmovanjih največkrat pomerili prav z današnjim nasprotnikom, ki je v zgodovini samostojne Hrvaške osvojil vseh 25 naslovov prvaka, 22-krat je bil pokalni prvak, dvakrat pa tudi prvak Evrope (1992, 1993).

Današnje tekme med prvakoma Slovenije in Hrvaške se je v javnosti oprijel vzdevek »Balkanski el classico«, prispevek k balkansko obarvanemu obračunu pa bodo dodali še sodnika iz Srbije (Nenad Nikolić in Dušan Stojković) in supervizor EHF iz Bosne in Hercegovine. »El classico me ne zanima. Jaz sem navijač nogometnega kluba Milan,« je (v mislih je imel nogometni dvoboj Real – Barcelona) dejal celjski trener Branko Tamše, ki kljub sredini visoki zmagi proti Krki (38:28) v slovenski ligi ni bil zadovoljen. »Le štiri minute v prvem polčasu in deset v drugem je bila naša igra takšna, kot si jo želim, hočem, pričakujem in zahtevam. Vse ostalo smo odigrali tako, kot si ne smemo dovoliti, za pozabo,« je bil kritičen Velenjčan, tekma z Novomeščani pa je dodatno razširila seznam njegovih poškodovanih igralcev.

Soba, v kateri svoje delo opravlja klubska fizioterapevtka Teja Končina, je premajhna za vse celjske »ranjence«. Zadnji pacient je postal David Razgor, ki si je proti Krki huje zvil gleženj, komaj 16-letni vratar Gašper Dobaj je med tednom staknil mononukleozo (po prvih napovedih bo manjkal štiri mesece, namesto njega je proti Dolenjcem branil njegov vrstnik Luka Simonič), Luki Dobelšku je na tekmi v Turčiji počila prsna mišica, že od prej so na bolniški Miha Zarabec, Ivan Gajić, Gal Marguč, Arthur Patrianova... »Pri Razgorju ni šlo za stik z nasprotnikovim igralcem, ampak je sam nerodno stopil in mu je klecnila noga. Sprva sem se ustrašil, da je šlo koleno, toda na srečo 'le' gleženj. Močno mu je otekel, a Raza je tako žilav, da bo 90-odstotno nared za Zagreb. Zarabec je enigma za vse nas: poškodba zadnje stegenske mišice je specifična, počuti se v redu, trenira z 80-odstotno zmogljivostjo in bo nared vsaj za nekaj minut igre. Patrianova se vrača po operaciji kolena, vendar sedem mesecev ni imel stika z žogo, zato nanj proti Zagrebu ne računam. Gajić bo ne glede na poškodbo v zapisniku in bo na klopi. Upam le, da se ne bo poškodoval še prvi vratar Urban Lesjak. Če bi se to zgodilo, bi se moral reaktivirati trener vratarjev Herman Wirth,« kljub težkim razmeram smisel za humor ne zapušča Tamšeta.

»To je še vedno največji derbi na teh prostorih, čeprav ni več takšne napetosti kot nekoč, ko sem tudi jaz bil v vlogi gledalca. Na igrišču se bo iskrilo, od svojih fantov pa bom zahteval tako ferplej kot boj do zadnje kaplje krvi. Igralce sem pripravljal tudi na določene stvari, ki ne spadajo v rokomet, kot so nasprotnikove provokacije v besedah in dejanjih, na katere se ne smemo neustrezno odzivati, ampak moramo ostati imuni. No, moramo jih po moško sprejemati in po moško tudi vračati,« pravi Tamše, ki bo danes prvič vodil Celjane na uradni tekmi proti Zagrebu. »Zagrebčani so deklasirali Kiel z izjemno borbenostjo, zagnanostjo in vrhunsko obrambo, saj so dobili le 22 golov. Obramba je njihova glavna deviza, tako kot tudi naša. Tista obramba, ki bo močnejša, bo zmagala. Hrvati prihajajo v Zlatorog po zmago, naš cilj pa je – upam, da bo v dvorani premalo prostora za vse, ki bi si želeli ogledati tekmo –, ubraniti našo trdnjavo. Če bodo fantje udejanjili vsaj 90 odstotkov naših dogovorov, bomo blizu uspehu.«