Sedemindvajsetega novembra pred 73 leti se je v Seattlu rodil zagotovo največji virtuoz električne kitare na našem planetu Jimi Hendrix. V duhu raznorodnih električnih radosti smo še kako pospremili to obletnico in se ob tem udeležili še katere druge rojstnodnevne proslave. V izobilju glasbenih dogodkov nam sicer ni uspelo obiskati včerajšnjega koncertnega intervjuja v Grosupljem Jasmina Starwarsa (ups, Stavrosa!), a smo prepričani, da se je dalmatinski starosta pred svojo zvesto slovensko publiko kot vedno izkazal. Tako kot se je izkazal Radio Študent z glasbenim prerezom Klubskega maratona, ki je dokumentiran na kompilaciji KM15+ založbe ZARŠ Records, njegovi najvidnejši udeleženci pa so se v včerajšnji noči srečali še na poligonskem koncertnem prizorišču na Metelkovi ter z Rojstnodnevnim maratonom poskrbeli za koncertni dogodek tedna.

Prav tako nismo zamudili otvoritvenega Kurzschlussa, ki se je v tretje preselil v Stekleno dvorano ljubljanskega Gospodarskega razstavišča. Šipe so zdržale vse električne amplitude mojstrov mešalne mize Watermäta & Kellija & Buchana ter Zlatega Petra in DJ Sylvaina, kako naglas se bo slišalo hrumenje s Terminala Sežana, pa bomo ugotovili danes zvečer, ko se bo v njegovem prireditvenem šotoru ob 22. uri začel domači glasbeni el clasico z Big Foot Mamo in Siddharto.

Razprodani Hamo & Tribute 2 Love

Ne glede na končni izid sežanskega rock'n'roll derbija se lahko v prvem podaljšku zadnje novembrske nedelje odpravite v dunajsko Areno, kjer bodo »maševali« Fear Factory. Ob dvajsetletnici izida albuma Demanufacture nam bodo legende industrial metala postregle z ultimativnim prerezom svoje glasbene kariere.

A že torkov uvod v teden, ki je pred nami, z nastopom skupine Editors v Centru urbane kulture Kino Šiška napoveduje silovit začetek decembra. Kajti kdor ne bo tisti večer z »uredniki iz Stafforda«, bo zagotovo z Direktorji in Bilbi v Klubu Cankarjevega domu ali v SiTi teatru, na razprodanem koncertu skupine Hamo & Tribute 2 Love ob izidu njenega novega albuma Pol S. Ti bodo svojim oboževalcem, ki so ostali brez vstopnic za torkov večer, dali še eno priložnost naslednji dan, na isti lokaciji, ob isti uri (ob 20. uri), zamudniki prvega in drugega Kurzschluss večera pa lahko v petek ujamejo decembrsko plesno kondicijo z Gavinom Lynchem aka Matadorjem in španskim toreadorjem Cristianom Varelo.

Poklon pariškim žrtvam

Skupina Foo Fighters je objavila ploščo Saint Cecilia, ki jo je poimenovana po svetnici in zaščitnici glasbenikov, album pa je brez denarnega nadomestila dosegljiv na spletni strani skupine in je posvečen pariškim žrtvam. Enya nas je na svojem novem, osmem studijskem albumu Dark Sky Islands popeljala daleč od ponorelega sveta, na otok Sarka, kjer gnezdi čudoviti svet irskega poeta Rome Ryana. Prepoznavno petje med nebom in zemljo ter romantično zasanjani pejsaži v ljudeh so prava aviza in terapija za prihajajočo decembrsko norijo, v nasprotju s skladbami, ki jih je v boj za lestvice kot po tekočem traku poslal Justin Bieber. Bieber s tremi singli (What Do You Mean?, Love Yourself, Sorry) na Billboardovi lestvici diha za ovratnik prvouvrščeni Adele, ki z varne razdalje maha s Hello. Fant se vnovič preveč razdaja. Toliko globokih deških razmišljanj na tako majhnem prostoru lahko le škoduje.