Leta 2009 je bila ustanovljena mednarodna organizacija International Ice Swimming Association (IISA), ki vsako zimo po svetu priredi nekaj mednarodnih plavalnih tekmovanj v ledeno mrzli vodi. Tovrstno plavanje pa ni zgolj ena od modernih oblik alternativne rekreacije, temveč je v nekaterih severnjaških kulturah globoko ukoreninjena tradicija. V ruski pravoslavni cerkvi denimo 19. januarja obeležujejo dan, ko je bil krščen Jezus. Temu v čast na jezerih v led zvrtajo luknje, v katere se verniki trikrat zapored potopijo.

Na Finskem, Švedskem, Norveškem, Danskem, v Estoniji in drugih severnih deželah združujejo plavanje v ledeno mrzlih vodi s savno. Gre za način hitrega ohlajanja, ki blagodejno vpliva na telo in um. Bolniki z revmo poročajo, da jim takšno plavanje blaži bolečine, govorijo o izboljšanem spominu, hkrati pa ekstremno izpostavljanje telesa mrzli vodi dviga samozavest, krepi značaj, uravnava stres in prinaša čustveno stabilnost.

V mrzli vodi plavajo tudi drugod po svetu, predvsem kot utrjevanje telesa za zimo. Ljudje, ki izvajajo tovrstne telesne obremenitve, veliko bolje prenašajo nenadne spremembe vremena. Pri takšnem plavanju gre za trening, s katerim se obrambni sistem telesa navaja na takojšnjo odzivnost. Kot zatrjujejo strokovnjaki, bi morali telesni obrambni sistem utrjevati vsakodnevno, brez predolgih izjem. Zato plavalci tudi v drugih letnih časih hladijo telo s hladnimi kopelmi.

Poleti in jeseni so te lahko daljše in hladnejše, pozimi pa nekoliko blažje in krajše. Pri tem je vsekakor treba upoštevati telesno pripravljenost in poskrbeti za to, da ne pride do pretiravanja. Dober začetek je že postopno namakanje nog v hladno vodo.

Tudi letos bo na Bledu konec februarja Pokal Bleda v zimskem plavanju. Ta bo potekal v jezeru, za katero se pričakuje, da bo imelo okoli 5 stopinj Celzija. Pri tem pa ni odveč opozorilo, da vsakdo le ni primeren za skok v ledeno vodo. Določenim bolnikom se to strogo odsvetuje, če pa vas v teh dneh neznansko vleče v bližnji potok, se o tem prej raje posvetujte z zdravnikom.