V podnapisih mnogih kuharskih oddaj, ki se vrtijo v Sloveniji, zasledim napako. Prevajalci velikokrat angleško besedo cumin prevedejo kot kumina. Ne vedo, da je cumin v slovenščini kumin ali rimska kumina, angleška beseda za navadno kumino pa je caraway. Takšne napake širijo napačne informacije in posledično vplivajo tudi na slabše rezultate receptov, ki jih pripravljajo kuharice in kuharji doma.

Kumina je v Sloveniji znana in pogosto uporabljena začimba, a je mnogi ne marajo. Vendar imamo dobro novico. Kumin je precej drugačen od kumine, zato lahko na svoj račun pridete tudi sovražniki kumine. Poglejmo razliko med kumino in kuminom.

Slovencem dobro poznana kumina je plod v latinščini poimenovane Carum carvi. Kumina ima mnoge pozitivne zdravstvene učinke – izboljšuje prebavo, deluje proti mikrobom in proti krčem.

Kumino uporabljamo kot dodatek v (rženem) kruhu, jabolčnih jedeh, izboljšuje okus svinjskega mesa, nepogrešljiva pa je v klobasah ter kislem in rdečem zelju.

Kumin je plod v latinščini poimenovane rastline Cumin cyminum. Danes je priljubljena začimba v kuhinjah severne Afrike, Indije, Kube in Mehike. Kumin je Slovencem neznana začimba, a to ne pomeni, da je v Sloveniji ni mogoče dobiti. Res je v največjih trgovskih centrih ni enostavno dobiti, a je dostopna, tudi cenovno, v raznih začimbnih hišah.

Tudi kumin ima mnoge pozitivne zdravstvene učinke. Deluje protivnetno in protibakterijsko ter krepi imunski sistem, pomaga pa tudi pri prehladu in kašlju.

Vonj in okus začimbe kumin je močnejši od navadne kumine. Ima pridih pekočega, diši pa bogato in lepo odišavi jedi. Z njo v jedeh ne pretiravajte – uporaba prevelike količine lahko prevzame jed. Kumin je nepogrešljiv v različnih karijih, jedeh z rižem, lepo pa odišavi tudi piščančje meso in jagnjetino.

Uporaba obeh začimb je čudovita in okus vsake jedi naredita še močnejši. Obe se dobita v prahu in v semenih. Ker mlete začimbe hitro izgubijo aromo, je priporočljivo, da ju kupite v semenih. Pred uporabo ju dobro zmeljite v prah – tako kot seme popra, tudi seme kumina in kumine ni prijetno gristi.

Bodite pogumni, poskusite nove okuse ter se prepustite čudovitim aromam in bogatim jedem.

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za mehiški rdeči riž:

1 (rdeča) čebula, 1 strok česna, olivno olje, 4 manjše (rumene) paprike (oziroma ena manjša skodelica), 1 dcl paradižnikove kaše, 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1 zelenjavne jušne kocke), 1 žlička rdeče mlete paprike, 1 žlica paradižnikovega koncentrata, 1/2 žličke mletega kumina, 1 feferon (neobvezno), sol, poper

Sestavine za zeljno solato:

1 majhna glavica svežega zelja, 1 pest rukole, sol, olje, kis

Druge sestavine:

2 storža predhodno kuhane koruze, olivno olje, poper, peteršilj ali koriander za okras

Priprava

Najprej pripravite mehiški rdeči riž. Sesekljajte čebulo in česen. Feferon narežite na kolute, papriko pa na rezance.

V kozici segrejte 2 žlici olja in na segretem začnite počasi pražiti čebulo. Ko se malenkost zmehča, dodajte kumin, paradižnikov koncentrat in mleto rdečo papriko ter pražite še minuto. Potem v kozico stresite papriko in jo počasi pražite. Tu potrebujete malo potrpljenja – papriko morate res počasi popražiti, da se zmehča. Med praženjem – vse skupaj bo trajalo kakšnih 10 minut – večkrat premešajte, da se ne prismodi.

Ko se paprika zmehča, v kozico stresite še feferon in česen ter pražite še toliko časa, da česen zadiši.

Potem v kozico stresite riž in premešajte ter pražite minuto, da riž postekleni. Vlijte še paradižnikovo kašo in premešajte. Ko riž popije paradižnikovo kašo, začnite v kozico vlivati segreto zelenjavno jušno osnovo. Najprej vlijte eno zajemalko in premešajte, potem počakajte, da riž vpije vso tekočino. Dolijte še eno zajemalko in spet počakajte, da riž popije vso tekočino. Tako nadaljujte, dokler riž ni skuhan.

Ko je riž napol skuhan, segrejte pečico na 230 °C. Predhodno kuhane koruzne storže namažite z olivnim oljem, jih poprajte ter prenesite v manjši pekač. Koruzo pecite kakšnih 10 minut, vmes enkrat obrnite. Pazite, da se vam ne prismodi.

Zelje narežite in prestavite v skledo. Dodajte rukolo, začinite s soljo in poprom ter prelijte z oljem in kisom.

Ko je riž skuhan, ga pokusite. Solite in poprajte, če je treba. Pazite, da bo riž dovolj kremast – dolivajte dovolj zelenjavne jušne osnove, da ne dobite lepljive riževe gmote – to je res neprivlačno in neokusno!

Kuhan mehiški rdeči riž servirajte na krožnik ter ga postrezite skupaj z narezanimi koruznimi storži in solato. Dober tek!