Zajtrk je izredno pomemben obrok za pravilno delovanje telesa in duha. Hrana je gorivo ne le za telo, ampak tudi za možgane. Največ opravkov imamo ponavadi prav v dopoldanskem času – šolajoči morajo spremljati pouk in pisati teste, zaposleni pa se udeležujemo sestankov in občasno tudi kaj naredimo. Vsekakor vsaka miselna akrobacija, pa četudi le branje jutranjega časopisa, zahteva energijo, ki pa jo seveda pridobimo s hrano.

Ko telo ponoči počiva, ne potrebuje veliko energije. Prav zato lahko brez težav preživimo 12 ur brez hrane, kar bi podnevi težko izpeljali.

Če zadnji obrok v dnevu zaužijemo ob osmih zvečer, naslednji dan s prvim obrokom, recimo ob osmih zjutraj, prekinemo dvanajsturni post. Če je post daljši in je premor med obroki še daljši, recimo da post prekinemo šele s kosilom po 16 urah posta, se v telesu sproži alarm. Telo zazna primanjkljaj hrane in s tem energije ter začne ustavljati posamezne funkcije. Upočasni se metabolizem, upočasni se mentalna moč in, četudi morda ne zaznamo lakote, telo zaide v stanje mirovanja in slabega počutja.

Ko pa telo končno dobi hrano, je stanje alarma končano, a zaradi šoka del energije, ki jo s hrano dobi, skladišči (tudi v maščobe), saj ne ve, ali bo po zaužitju tega obroka spet prišlo do pomanjkanja. Posledica dolgega postenja pa ni le skladiščenje hrane, ampak tudi občutek, da smo kmalu po obroku spet lačni, in dejstvo, da se popoldne ali zvečer preobjemo in tako skupno v dnevu zaužijemo več kalorij, kot pa če bi vseeno pojedli zajtrk.

A kaj storiti, če za zajtrk preprosto ni časa? Čeprav naj bi zajtrk po nekaterih raziskavah in analizah predstavljal kar 20 odstotkov vse zaužite energije v dnevu, je lahko tudi skromnejši. Zajtrk je lahko tudi »le« odličen smuti, energijska polnovredna in doma narejena žitna tablica ali pa le sadje.

Današnji recept je čudovit smuti, ki ga lahko pripravite v eni minuti. Pravzaprav enak princip velja za vse smutije. Sestavine si lahko pripravite že večer prej, lahko pa sadje zamrznete in ga nato odmrzujete po potrebi – sadje očistite, narežite na kose in zamrznite (ananas, breskve, češnje, borovnice, jabolka, banane...). Zjutraj sadje le stresite v mešalnik (tudi sveže sadje si lahko narežete večer prej!), dodajte tekočino in zelenje (če ga uporabljate), pritisnite na gumb in zmešajte. Smuti prelijte v prenosno stekleničko in ga popijte na poti v službo ali šolo. Res enostavno, zelo zdravo in priročno. Pa še ena odlična novica: kombinacij za smutije je nešteto, zato je vaš zajtrk lahko vsak dan popolnoma drugačen. Na zdravje!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

1 manjši avokado, 1 kivi, 2 pesti špinače, 4 dcl pomarančnega soka

Priprava

Avokado prerežite na pol, polovici zavrtite v nasprotni smeri in avokado se bo razpolovil. Avokadovo meso izdolbite iz lupine z žlico. Kivi olupite in narežite na koščke.

V mešalnik dajte vse sestavine, vključno s pomarančnim sokom, in dobro zmešajte. Če je tekočine premalo, dolijte še malo pomarančnega soka. Smuti prelijte v kozarec, okrasite s slamico in postrezite.