Potem ko so v Centru za socialno delo (CSD) Trbovlje novega direktorja izbirali več kot leto dni in javni razpis ponovili kar štirikrat, so zdaj šokirani še zaposleni, ki so izvedeli, da nimajo plačanih vseh prispevkov za socialno varstvo. Zavod se je v likvidnostnih težavah znašel po tistem, ko ga je pred tremi leti na lastno pest in mimo države prvič zadolžila nekdanja direktorica in zdajšnja poslanka SMC Irena Grošelj Košnik. Novoizbrani direktor, za zdaj še vršilec dolžnosti Rok Zupanc, je že odredil izredno revizijo poslovanja centra.

Grošelj-Košnikova, ki je CSD Trbovlje vodila kar 24 let, od leta 1990 do 2014, je sporni posojili najela v letih 2012 in 2013, njena naslednica oziroma vršilka dolžnosti Nataša Pavlovič pa je po naših informacijah finančno stanje lani poskušala popraviti s še enim posojilom. Gre za skupno okoli 110.000 evrov, o tem, kam je šel denar, pa je zdaj slišati različne zgodbe, med drugim da jih je Grošljeva najela za pokrivanje stroškov projekta, za katerega so denar dobili šele po njegovem zaključku. A dejstvo je, da se je z bankami dogovarjala samovoljno in brez vednosti pristojnega ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti oziroma ministrstva za finance ter da je najeti posojili vračala selektivno; ko se je banki nakazal obrok kredita, niso bili plačani prispevki zaposlenih, in obrnjeno, pojasnjujejo naši zanesljivi viri.

Poslanka šokirala celo pristojno ministrstvo

Navedbe je potrdil tudi novoizbrani direktor centra Rok Zupanc, ki pravi, da je neporavnana še približno četrtina posojil, zaposlenim pa niso plačali prispevkov za štiri mesece, dolgujejo jim tudi dva regresa. Nesporno pa je, da se je zavod, ki se financira zgolj iz javnih financ, kljub razmeroma nizkim zneskom posojil znašel v likvidnostnih težavah in pred blokado računa, je dodal Zupanc, ki mora zdaj z ministrstvom poiskati rešitve, kako bi se center za socialno delo izognil blokadi računa, da bodo zaposleni lahko prejeli plače. Izplačilo pomoči uporabnikom v nobenem primeru ne bo ogroženo, je po včerajšnjem sestanku na ministrstvu povedal Zupanc.

Nekdanja direktorica Irena Grošelj Košnik je s svojim ravnanjem v zadrego spravila celo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj se jim o njenem najemanju kreditov ni niti sanjalo. »V nobenem letnem poročilu med letoma 2010 in 2014, ki ga je CSD Trbovlje predložil ministrstvu in ki ga je predhodno obravnaval tudi svet zavoda, ni vključen noben najet kredit, nobene obresti. Kakršno koli najemanje kreditov ali neplačane obveznosti CSD Trbovlje tudi niso razvidni iz finančnega načrta za leto 2015 ali iz polletnega poročila za leto 2015,« so dejali na ministrstvu, kjer niso niti malo sumili, da bi se lahko v Trbovljah toliko časa dogajalo kaj nenavadnega. »Navedbe iz dopisa vršilca dolžnosti direktorja se v ničemer ne ujemajo z dokumentacijo, ki je bila v letu 2015 ali v predhodnih letih predložena ministrstvu,« še pravijo na ministrstvu, kjer so Zupancu dali zeleno luč, da preveri pravilnost izkazovanj v poslovnih knjigah CSD Trbovlje ter izvede postopke za ugotovitev odgovornosti za likvidnostne težave zavoda. »Sankcije zoper kršitve bodo odvisne od ugotovljenih in dokazanih kršitev pri poslovanju zavoda,« so še odgovorili na vprašanje, kaj čaka Grošelj-Košnikovo, in dodali, da podobnega primera ugotovljenih nepravilnosti ne pomnijo.

Občina Trbovlje pričakuje prevzem odgovornosti

Nekoliko bolj ostri so na trboveljski občini, siti že kroničnih zdrah v centru za socialno delo, sploh ko se morajo njegovi zaposleni vse bolj posvečati ukrepom za blaženje socialnih razmer v občini, ki jo pesti nadpovprečna stopnja brezposelnosti. »V kolikor se bo izkazalo, da gre za nepravilnosti oziroma kršitve zakona, jih je najprej treba razjasniti, in če se sumi potrdijo, pričakujemo, da smo pred zakonom vsi enaki in da človek prevzame odgovornost,« so sporočili iz kabineta županje Jasne Gabrič, ki prav tako pričakuje pozornost revizorjev na morebitno povezavo zdaj ugotovljenih nepravilnosti z dolgotrajnim iskanjem novega direktorja.

Za komentar na odrejeno izredno revizijo poslovanja CSD Trbovlje, ki bo preiskovala prikrito zadolževanje in predvsem transakcije tega posojila, smo povprašali tudi Grošelj-Košnikovo, ki trdi, da so do njenega odhoda julija lani vsi zaključni računi kazali pozitivno stanje, o čemer so redno seznanjali pristojno ministrstvo in svet zavoda. Najetih posojil in neplačanih prispevkov pa poslanka vladne stranke SMC ni komentirala.