Državna revizijska komisija (Dkom) je ugodila pritožbi avstrijskega podjetja Strabag glede izbire izvajalca za deset milijonov evrov vreden tekaški del Nordijskega centra Planica. Zavodu za šport Planica, ki ga vodi Jelko Gros, zdaj ne preostane drugega, kot da »pozabi« na najcenejšo ponudbo podjetja Gorenje Projekt in brez ponavljanja razpisa (takšno je navodilo državne revizijske komisije) izbere drugega najcenejšega ponudnika – avstrijski Strabag. Ta je v svoji ponudbi sicer za okoli 200.000 evrov dražji. Zavod za šport Planica mora Strabagu plačati tudi 26.000 evrov stroškov pritožbe.

Najcenejši odpadel zaradi »napake tajnice«

Na javni razpis za gradnjo tekaškega dela Planice se je marca letos prijavilo več ponudnikov. Najcenejšo ponudbo je oddalo podjetje Gorenje Projekt, ki je eden od zmagovalcev krize v gradbeništvu. Podjetje s štirinajstimi zaposlenimi je v letu 2012 ustvarilo skoraj 18 milijonov evrov prihodkov, kar je 16 milijonov več kot leto dni pred tem. Lastnika Gorenja Projekta sta Gorenje, ki je eden glavnih sponzorjev slovenskih skakalcev, in kranjsko podjetje Iskra Impuls. Prek povezanih oseb je to podjetje sicer povezano tudi z znanim lobistom Dragom Isajlovićem, ki je še pred stečajem od škofjeloškega Tehnika kupil njegov zdravi del SGP Gorenjc, ki je kot lastnik Planici najbližje betonarne že doslej opravil veliko poslov v Planici.

Kakor koli že, zoper odločitev Zavoda za šport Planica se je pritožil Strabag in uspel. Kot je razvidno iz obrazložitve državne revizijske komisije, je Gorenje Projekt v svoji ponudbi narobe prepisal nekaj številk iz predračuna v samo ponudbo. V predračunu so bile namreč pod posamezne postavke projekta zapisane drugačne cene kot v ponudbi, skupna cena (pod črto) pa je bila povsod enaka. Zaradi te napake pri prepisovanju je državna revizijska komisija ponudbo Gorenje Projekta označila za nepopolno in Zavodu za šport Planica naložila, naj ne izvede novega razpisa, pač pa naj odloča med preostalimi ponudniki. To zdaj pomeni, da ima Jelko Gros kot direktor Zavoda za šport Planica zvezane roke in se mora držati navodil Dkoma ter izbrati 200.000 evrov dražji avstrijski Strabag.

»Gre za napako, ki jo je očitno naredila tajnica pri prepisovanju številk, kar smo revizijski komisiji tudi pojasnili, ponudnik pa je napako odpravil. Odločitev revizijske komisije se mi zato zdi zelo nenavadna, sprejemali so jo nenavadno dolgo, ta odločitev pa bo državo, ki je navsezadnje vlagateljica v Planici, drago stala,« je ocenil Gros, ki bi glede odločitve Dkoma sicer lahko sprožil upravni spor, kar pa bi odločitev zavleklo za nekaj let in država bi v celoti izgubila evropske milijone za Nordijski center Planica. »Ne, odločitev revizijske komisije bomo spoštovali, še enkrat bomo preverili preostale ponudbe in novega izvajalca, po vsej verjetnosti seveda Strabag, izbrali še ta mesec,« je končal precej razočarani Gros.

Letalnico obnavljajo

Nordijski center Planica vključno s tem tekaškim delom mora biti končan do jeseni prihodnje leto, sicer za 43 milijonov evrov vreden projekt ne bomo dobili evropskega denarja, ki predstavlja skoraj vso vrednost naložbe. Poleg tekaškega dela, kjer torej še vedno ni (dokončno) znan izvajalec del (tudi zoper novo odločitev Zavoda za šport Planica, da tekaški del gradi Strabag, gre pričakovati pritožbo naslednjega v vrsti, se pravi Kolektor Kolinga), pa je treba končati tudi obnovo letalnice. Tam se je zapletlo zaradi propada škofjeloškega Tehnika. Letalnico zdaj obnavlja njegov podizvajalec Javna razsvetljava. »Zagotovili so, da bodo dela končali do konca oktobra. Kakor je zdaj videti, jim verjamem,« je ocenil Gros. A se bo tudi glede letalnice morala spet izjasniti revizijska komisija, ki bo morala odločiti o pritožbi glede izbire nadzornika za dela na letalnici. »Za zdaj nadzornika imamo in dela tečejo normalno, tako da tu ne bi smelo biti večjih težav,« je ocenil Gros.