Nedvomno gre za najpomembnejši slovenski vinski festival, ki vsako leto dodobra napolni vse tri dvorane, kjer potekajo predstavitve vin, pa tudi prostore, kjer je mogoče pokusiti kulinarične dobrote. Že pred prireditvijo so zbrali najboljša vina letošnjega leta, kar je gotovo dobro vedeti, da se človek ne zaleti ravno z vsako kislico.

Kupljen, Gaube, Radgona in Zgonik

Najboljše mlado vino prihaja iz nove štajerske združene serije Pubec, ki ga je najboljši v tej kategoriji, vinar Alojzij Gaube iz Špičnika, poimenoval z logičnim imenom – prvenec. Gre seveda za aktualni letnik 2015. Na trg pride vsak prvi ponedeljek v novembru, osrednji sorti pa sta muškat otonel in rizvanec. Tudi za najboljše belo vino je strokovna komisija razglasila štajersko vino. Gre za vino letnik 2011 z zelo angleškim imenom spirit of Jeruzalem. Duh Jeruzalema je vino z istoimenskih gričev, pod katerega se je podpisala družina Kupljen. Gre za zvrst štirih tradicionalnih jeruzalemskih vinskih sort: šipona, sauvignona, chardonnayja in laškega rizlinga. Vino je bilo na festivalu hkrati ocenjeno kot najboljše vino med vsemi.

Med rdečimi vini so dobila najvišje priznanje Vina Zgonik Aleksandra in Damirja Zgonika iz Branika, za vino z imenom rdeči cuvee, letnik 2012. Gre torej za kombinacijo rdečih sort, ki je mimogrede letos tudi županovo vino mesta Nova Gorica.

Najboljše peneče vino letos prihaja iz Radgonskih goric, gre za zlato radgonsko penino, brut nature, 2007. Morda ni slabo vedeti, da je degustacija potekala 3. novembra in da so pokusili 66 vzorcev. Degustatorji pod vodstvomBruna Gaberška so bili: dr. Tatjana Košmerl, mag. Darja Zemljič, Urša Cvilak, Jože Rozman, Darinko Ribolica in Bojan Kobal.

Delavnice in vinske kraljice

Pri Slovenskem festivalu vin pravijo, da ostajajo zvesti ciljem, med katerimi sta najpomembnejša primerna predstavitev vinarjev in vin obiskovalcem ter izobraževanje o vinu. Govorijo torej o izboru izobraževalnih delavnic, na katerih lahko obiskovalci spoznajo vino z različnih zornih kotov – skozi oči vinogradnika in vinarja, strokovnjakov, znanstvenikov, vinskih kraljic, sommelierjev… Letos je bilo sedem delavnic, Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije, pa je skozi številke predstavil vinski sektor. Jože Rozman je predstavil projekt Lidlov vinar 2015, seveda pa ni šlo niti mimo nastopa Špele Štokelj ter predavanja Naserja Gashija in sommelierke Mire Šemić o makronih.

Škoda, da so morali zaradi premajhnega interesa odpovedati slovesno pojedino z najboljšimi kuharji, a tudi pomalicati se je dalo nekaj malega. Konec koncev je vzporedno potekal festival KULinarike, na katerem so nastopili predstavniki mnogih najboljših slovenskih kuhinj: Marko Pavčnik, Uroš Štefelin, Luka Košir, Luka Jezeršek, Igor Jagodic, Janez Bratovž, da o gostilni Dobnikar niti ne govorimo.

V vsakem primeru festivalu, kar se strokovnosti in obiskanosti tiče, ni kaj očitati. Morda je nekatere zmotilo, da najslavnejših imen med kulinaričnimi mojstri ni bilo. Ne Ane Roš ne Tomija Kavčiča in še nekaterih primorskih mojstrov. Po drugi strani se zdi, da je tokrat manjkalo tudi nekaj primorskih mojstrov vina. Morda bi veljalo naslednje leto prepričati Aleša Kristančiča, Aleksa Simčiča, Burjo pa še koga iz Vipave, Brd in s Krasa, da za trenutek zapustijo svoje kleti in se pridružijo strokovnemu vinskemu rajanju.