Ena od njenih največjih zahtev koalicijskim snubcem, starostam hrvaške politike, HDZ in SDP, je – reforma sodstva. Da bosta enkrat za vselej pravo in pravica z roko v roki tekla po širnih cvetnih poljih. Že na tej točki, amaterji kot so, brcajo v prazno, kajti doslej vladajoči stranki sta tako reformirali sodstvo, da mu ni para v galaksiji. To je sodobno sodstvo, katerega namen ni obglavljati ljudi, ampak jih obsoditi za njihove grehe tako, da se spokorijo, popravijo, krenejo na pota poštenja in obrnejo nov list v svojem grešnem življenju.

Če gospodje in gospe iz Mosta ne verjamejo, naj si pogledajo nedavno obsodbo slovitega hrvaškega bogatuna, sam si sicer pravi ugledni poslovnež, ki je s svojim gliserjem s strahotno hitrostjo treščil in potopil jadrnico ter pri tem ubil starejši italijanski par. Sodnik v Šibeniku je gospodu Horvatinčiću odmeril drakonsko kazen – 20 mesecev pogojno na tri leta. Ali drugače, če bo v treh letih denimo v parku z motiko po glavi mimoidočega starčka, bo moral z železno kroglo ob gležnju v zapor za kot večnost dolgih 20 mesecev. Sodnik je bil v tem primeru zelo pedagoški, a tudi izjemno strog, čeprav je bilo na strani poslovneža na stotine olajševalnih okoliščin. Nekaj jih je sodnik v razlagi sodbe tudi pogumno omenil: a) ugledni poslovnež ni namenoma treščil s svojim 900 konj močnim vodnim konjičkom v ostarela Italijana; b) ugledni poslovnež je rekel, da mu je žal, da sta se Italijana znašla prav pred njegovim čolnom; c) ugledni poslovnež je bil pred nesrečnim pripetljajem neprišteven, ker mu je svetovna kriza najedla dva odstotka od njegovega nekajmilijonskega bogastva; d) ugledni poslovnež je imel med vožnjo vklopljenega avtopilota in proizvajalec te naprave je kriv, da avtopilot ni prepoznal italijanske jadrnice in ni drvečega gliserja zapeljal med bližnje čeri.

Je pa še nekaj olajševalnih okoliščin, ki jih šibeniški sodnik sploh ni omenil, pa je nedvomno glede njih pridobil mnenje tudi evropskega sodišča za človekove pravice. Ugledni poslovnež je bil namreč med vožnjo v zadnjem delu plovila s pol stoletja mlajšo damo, s katero sta naga študirala anatomijo moškega in ženskega telesa in mu je ona dajala umetno dihanje. Italijanski par bi se lahko umaknil, ko je videl, da ima na drvečem gliserju kapitan polne roke dela. Ugledni poslovnež ni imel krmila v svojih rokah, kajti škoda bi bilo, da gre v nič viagra, ki je ravno takrat začela delovati. Skratka, olajševalnih okoliščin je toliko, da je čudno, da je ugledni poslovnež umaknil odškodninski zahtevek od mrtvega italijanskega para zaradi škode (250.000 evrov), ki jo je njuna jadrnica naredila Horvatinčićevemu gliserju, ko je treščil vanjo.

Je pa obramba uglednega poslovneža napovedala pritožbo, kajti tako ostra kazen na temelju dokazov zgolj na podlagi indicev je zanjo dokaz, da je sodstvo še vedno v rokah komunističnih sodnikov. In takšno sodstvo bi Most reformiral? Res so amaterji! Naj raje pletejo volnene nogavice, politiko pa pustijo velikim in pametnim.